Ingezonden door Frank Barink

Naam: Frank Barink
Leeftijd: 66 jaar
Woont in Goudriaan sinds: 2019
Dagelijks leven: Eigenaar BeoBOM en Euroradar
Een dag uit het leven van Frank & Irene
Wij streven ernaar om wekkerloos wakker te worden. Het liefst laten we ons door de zon, ondersteund door het geluid van vrolijke vogels wakker maken. Om maar niets te missen kijken we naar het nieuws op RTL 4 en 6 terwijl we in bed van het ontbijt genieten. In de zomer gebruiken we daar vruchten uit de tuin voor.
Dan een ochtendwandeling met Fred, onze hond. Een rondje bruggen over de Noord- en Zuidzijde. Vaak komen we buren tegen waar we dan even de wereldproblematiek bespreken en alles oplossen. Dat ze daar in Den Haag dan geen oor voor hebben is eigenlijk onbegrijpelijk. 😊
Als het kan werken we thuis. We hebben een prettig kantoor aan de wegkant waar we ons buigen over de dagelijkse vraagstukken. Een paar keer per week trekken we om 08:30 naar kantoor in Hardinxveld-Giessendam om sturing te geven aan alle projecten die we als bedrijf onder handen hebben of gaan krijgen.
Wat we doen? Wij zijn gespecialiseerd in het opsporen van ondergrondse structuren zoals kabels & leidingen en rioolconstructies. Maar ook beverholen en dassenburchten sporen we op. En als klap op de vuurpijl sporen we achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op.
Dat laatste doen we zowel op papier als in het veld. De papieren studies die we doen zijn eigenlijk cold-case studies. We brengen van een bepaald gebied in beeld of- en zo ja waar- er explosieven zijn achtergebleven, begraven of bij een bombardement in de bodem zijn ingedrongen. In de Tweede Wereldoorlog was ongeveer 15% van alle gebruikte munitie blindganger. En dat was nog best goed. Op dit moment is de oorlog in de Oekraïne bezig. Daar blijkt 65% van de Russische munitie het niet te doen en achter te blijven als blindganger.
Voor de onderzoeken gebruiken we veel luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Hieronder zien jullie een voorbeeld van de ingang van dorp gezien vanaf de N216. Duidelijk zijn het Raadhuis en aan de Noordzijde de kerk herkenbaar. De foto is van 29 november 1944 en gemaakt door de RAF.
Als we hebben vastgesteld dat er munitie aangetroffen kan worden tijdens werkzaamheden dan gaan we de munitie opsporen in het veld. Dat hebben jullie kunnen zien op de hoge kruising. Op het plaatje hieronder zie je de hoge kruising in de oorlog met duidelijk de Duitse stellingen en de inslagen van geallieerde bommen.
Onderzoek in het veld wordt gedaan met detectoren en dataverwerking. We gebruiken daar grondradars en magnetometers voor.
Als we munitie gevonden hebben dan dragen we die over aan de EOD die voor de vernietiging zorgt.
We kunnen nog bladzijden vol vertellen over ons werk. Maar het gaat over ons zelf. Aan het einde van de werkzaamheden gaan we terug naar Goudriaan. Genieten van de rust en de ruimte. Maken we avondeten en als het even kan een vuurtje onder de overkapping. Uitkijkend over de weilanden met een goed bord eten en een glas drinken prijzen we onszelf elke dag weer gelukig met de mooie plek waar we mogen wonen.
Frank & Irene
Zuidzijde





Lees ook onze bijdrage uit 2020: Maandag 2 maart – Dagboek van Goudriaan