Dinsdag 18 augustus

Zelfvoorzienend Goudriaan?

Met zelfvoorzienend wordt meestal gedacht aan op je knieën in de grond wroeten en dat soort dingen: Aardappels, groenten en fruit zelf kweken, oogsten en opslaan om de winter door te komen. Zoiets als eekhoorns met hun noten doen. Soms voelen wij ons ook net eekhoorns, die nu van alles opslaan voor de barre winter die komen gaat.

In de jaren zeventig en tachtig stond er in onze groentetuin elk jaar een veld andijvie, die we in oktober te lijf gingen om in te vriezen. Moeder Jana kwam dan helpen met snijden. Ook met de bonen afhalen hielp ze mee.

We hebben de groenten inmiddels vervangen door rijen braamstruiken, waaraan we ook veel plezier beleven.

Maar er is ook nog steeds van alles te oogsten: Bramen, frambozen, druiven, pruimen, tomaten, uien, bonen, courgettes, komkommers, kroten, andijvie….  En we doen er nog steeds van alles mee om alles lang te bewaren, ook te verkopen, kadootjes van te maken. Een deel van ons assortiment staat hieronder afgebeeld.

Nu we volop in de oogsttijd zitten, hebben we wel het idee dat we het hele dorp van bramensap, -jam, -saus en likeur kunnen voorzien. De bramenoogst is nogal overvloedig dit jaar.

Ook alcoholische versnaperingen worden volop gebotteld in ons mooie dorp: Bier, wijn en likeur. Daarmee zijn we echt wel zelfvoorzienend!

Maar voor de rest moeten we zelfvoorzienend toch maar meer persoonlijk zien. Iedereen in ons goede dorp zelf zijn kostje verdienen (of verbouwen) en dan met zijn zelfverdiende euro’s naar de winkel gaan en daar zichzelf voorzien van alles wat nodig is.

Zelf-voorzienend dus.

Joke de Jong-Manschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *