Dinsdag 22 december

Boer op zolder

Mijn naam is Jan Arie Koorevaar. In de laatste dagen van 2020 mag ik 22 december in het Goudriaans dagboek vullen.

Aan de Noordzijde hebben we een melkveebedrijf met 115 koeien plus 60 jonge koeien die nog geen melk geven, 3 alpaca’s, 2 Hongaarse wolvarkens, een hond en 3 katten. Samen met mijn ouders runnen we het bedrijf. Mijn dag begon om iets na 6 uur vanmorgen. Elke ochtend voer ik de koeien en het voeren probeer ik elke dag op hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier te doen. In de voermengwagen, een stalen kuip achter de trekker met twee  vijzels, meng ik heel veel gras met suikerbietenpulp, granen, kalk, vitaminen en mineralen door elkaar heen. En breng het daarna naar binnen in de stal.

Vanmorgen is daar geen uitzondering op. Alleen ververs ik het voer voor de jonge en de droge koeien ook. Droge koeien zijn koeien die geen melk geven en met zwangerschapsverlof zijn.

En ergens rond 7 uur maken mijn vader en ik altijd tijd om even bij te praten. We gaan even op de voergang van de stal staan en praten wat heen en weer. Soms gaat het er stevig aan toe en wordt de politiek geëvalueerd. Soms, zoals vandaag, wordt de film van gisteravond doorgenomen. Mijn vader heeft mijn zoon en neefje te logeren en ze hebben een Clint Eastwood klassieker gekeken. Heerlijk dat mijn kinderen naast opa en oma wonen en dat we goed met elkaar kunnen opschieten.

Nadat alle koeien en de varkens gevoerd waren ben ik naar binnen gegaan. Vandaag is het een zzp-dag op zolder. Ik werk als zelfstandig marketing manager voor bedrijven die iets met de agrarische sector te maken hebben. Ik heb vandaag gewerkt aan de voorbereiding van een stikstof-webinar en aan marketing plannen voor een bedrijf dat voer maakt voor koeien. Tussen de middag hoorde ik dat een nieuwe opdracht in 2021 doorgaat en daar was ik erg blij mee.

Het is dit moment van het jaar wat rustiger met werkzaamheden op de boerderij. Dan valt het zzp-werk goed te combineren met het boerderijleven. En omdat het kerstvakantie is zijn er geen avondvergaderingen die ik als gemeenteraadslid normaalgesproken volg, of voorzit. Ook wel eens lekker. Aangezien Janneke niet helemaal fit is heb ik de keuken aan kant gemaakt en de was gedaan. Nog wat laatste dingen achter de computer en op tijd stoppen om nog wat tijd om met Yfke en Melle een spelletje te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *