Dinsdag 28 juli; Hobby 3: Kerstversiering

Ik ben een verzamelaar, zegt men.

Ik verzamel iets…..dus heb je een verzameling. Ja dan begint het, een verzameling is volgens het woordenboek een, opeenstapeling, cluster, ophoping of opstopping. Oef dat klinkt wel heel heftig. Gelukkig bij mij geen ophoping of opstopping. Mijn verzameling past allemaal netjes in een oude kist. Ook worden mijn familieleden er niet dagelijks mee geconfronteerd.

Het verzamelen gaat bij mij wel heel het jaar door, maar het echte UITPAKKEN begint pas na Sinterklaas. Ik verzamel namelijk oude/antieke kerstversiering.

En zoals de meeste verzamelingen begint het met twee of drie voorwerpen. Zo ook bij mij. Als klein meisje kregen wij thuis de oude kerstversiering van mijn oma die zij weer gedeeltelijk had gekregen van haar moeder. Als kind vond ik het al leuk zo’n klein boompje op mijn kamertje, het boompje van oma, gemaakt van veren op een wit houten blokje.

Helaas is de meeste versiering van oma door mijn moeder aan de kleuterschool gegeven ook het boompje op het wit houten blokje, zo ging dat toen eenmaal met oude spullen. Wij kregen toen een nieuw boompje iets groter en met soort plastic achtige sliertjes die niet zo vast zaten als bij het veren boompje van oma. Ook kregen we toen van die gekleurde jaren 70 ballen in het boompje. Ik vond het als kind best mooi, maar de oude versiering van oma deden iets met mij, ik vond ze toch mooier dan de gekleurde ballen.

Toen ik later zelf een boom in ons huis ging optuigen kreeg de kerstversiering van oma een ereplekje. Eigenlijk pasten ze niet zo goed bij de rest.

Ja en toen is het eigenlijk begonnen. De verzameling! Midden in de zomer op rommelmarkten zoeken naar kerstversiering, meestal vragen want wie zoekt er nu met tropische temperaturen naar kerstversiering. Ook kreeg ik van deze en gene een doos met kerstversiering die men nog op zolder had liggen. Ja en dan ben je opeens een verzamelaar en ga je ook steeds meer over kerstversiering leren.

De glazen versiering deed pas rond 1870 zijn intrede. In Oost Duitsland werkte vaak heel het gezin mee aan het maken van kerstversiering. Glasblazen in de mallen, het verven met gelatine verf, het plakken van de glasgesponnen staartjes met lak, het rijgen van de glaskralen tot het verpakken voor vervoer van de versiering. Deze werd meestal te voet weggebracht.

Zo was heel het gezin bezig om met kerstversiering hun boterham te verdienen.

Er zijn kerstversieringen van verschillende materialen zoals, watten/katoen, geperstpapier, tinsel, glasgesponnen draden, lood, suiker of wax. En zoals het met een verzameling gaat, hoe meer je er van weet hoe leuker het wordt.

Elke kerst geniet ik volop van de de oude versiering in de boom, die van mijn oma nog steeds op een ereplaatsje. Gelukkig heeft ze lang kunnen zien dat haar versiering bij ons in de boom hing, mijn oma mocht in goede gezondheid 100 jaar worden. Ook kon zij mij vertellen hoe het bij haar thuis met de kerstboom ging. Elk jaar mochten ze iets moois uitzoeken in de winkel voor de boom. Op kerstavond de kaarsjes aansteken met een emmer water en een spons naast de boom.

Ik heb verschillende versieringen met brand plekjes, de geschiedenis vertelt.

En mochten jullie nu rond de kerst nieuwsgierig zijn, kom gerust even kijken, het komt nu eenmaal maar een paar maanden per jaar uit de kist. En zoals het met elke verzamelaar gaat…..het stopt nooit zelf niet bij tropische temperaturen. Dus mochten jullie nog iets op zolder tegen komen ;).

Sheila van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *