Dinsdag 8 december

Een stukje voor het Dagboek van Goudriaan. Waar ga je het dan over hebben? Ik kan het over Corona hebben en wat de impact is op mijn werk (gereduceerd naar bijna nul!) maar ik wil het liever wat positiever houden. Bovendien heb ik dat in mijn bijdrage van eerder dit jaar al gedaan.

Maar toch ga ik het indirect wel over mijn werk hebben (ik werk voor loop- en fietsevenementen) en Corona, maar dan anders.

Ik wil het namelijk hebben over hardlopen en hoe lekker dat kan zijn.

Mijn dag begon vandaag om een uur of kwart over zes. Ik ben toen snel een rondje kerk gelopen met Jelle, de leukste hond van Goudriaan. Hij en ik moesten er zo vroeg uit omdat ik aansluitend om half acht in Dordrecht wilde zijn om daar te gaan hardlopen. Ik loop daar sinds deze zomer 1 of 2 keer in de week als afwisseling op mijn rondjes in de Goudriaanse polder die ik al jaren doe. Ik loop daar samen met een trainer die ik al jaren ken en die Runningtherapie geeft: hij begeleid mensen die met fysieke en mentale problemen kampen en helpt hen op weg naar verbetering. Hoewel mijn insteek om bij hem te gaan trainen meer op sportief vlak lag, merk ook ik echter nog meer dan voorheen dat het regelmatig bewegen (hardlopen in mijn geval) positief werkt op lichaam en geest.  Het sportmerk ‘ASICS’ staat niet voor niets voor Ánima Sana In Corpore Sano, oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam!

Het lopen vanmorgen was in een woord geweldig: het was 2 graden maar er stond geen wind. De polder richting de pont op ‘De kop van ’t Land’ naar Werkendam was donker en leeg en de kilometers vlogen bijna vanzelf uit mijn benen. Het was zo’n ochtend waarbij de dingen kloppen, helder zijn en dat je verder niets nodig hebt dan alleen maar de weg voor je en de lucht boven je. Het werd langzaam licht en het was een perfecte start van de dag. Met zo’n start is de hele dag al geslaagd en daar heb ik dan ook echt van genoten.

Zoals gezegd doet het bewegen me goed en ik merk dat ik beter met alle Corona-ellende (zakelijk én privé) om kan gaan. Vandaag was uitzonderlijk, maar ook als het niet zo lekker loopt (vorige week wind en regen bijvoorbeeld) dan is het toch fijn om naar buiten te gaan en in de elementen te zijn.

In ons dorp zie ik sinds Corona veel meer mensen wandelen en hardlopen dan voor die tijd en uit gesprekken die ik met mensen heb komt naar voren dat iedereen er zich goed bij voelt.  Hoewel de animo bij sommigen nu wel wat minder is dan in de zomer 😉 gun ik iedereen het genot van bewegen. Hardlopen, wandelen of wat dan ook: trek er op uit, geniet van buiten, van Goudriaan, de polder en de Goudrianers. Je zult zien: het wordt dan vanzelf GASICS: Goudriaanse gezonde geesten in gezonde lichamen!

Barend den Ouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *