Donderdag 20 augustus

De bierbrouwers van Goudriaan

Neem een zevental badmintonners en voeg daar een architect, een hoefsmid en een cameraman aan toe en je hebt het recept om een bierbrouwerij te beginnen. Inmiddels zijn deze brouwers al weer vijf jaar actief met de productie van de meest uiteenlopende  soorten bier. Gemiddeld wordt er 1 keer per maand gebrouwen. Dit brouwen wordt beurtelings door 2 man uitgevoerd. Het hele proces duurt zo’n 6 uur. Na een aantal weken gisten op het vat wordt het bier gebotteld. Daarna volgen nog een paar maanden wachten tot het bier rijp is voor consumptie.

 Als liefhebber van speciaal bier kreeg Bob de Vries voor zijn 60e verjaardag een workshop bierbrouwen aangeboden. Om niet helemaal alleen in den vreemde (Meteren) te gaan brouwen zijn er nog een aantal  bierliefhebbers uit zijn kennissenkring mee gegaan. Om de opgedane kennis niet te laten verleppen, is nog een paar keer bij die en gene thuis gebrouwen. Het resultaat van uren werken voor slechts 1.5 liter bier per persoon, deed het 10-tal besluiten om het groots aan te pakken. Een door Maarten gesmede flessenopener, die in Vlaanderen een wipper wordt genoemd (foto) is de naamgever van het bier. Als je er ook bierflesjes mee open kunt maken wordt het pas een vreugdewipper. De twee brouwers bedenken zelf een recept. Een speciaal programma in de brouwcomputer berekent dan alle hoeveelheden, tijden en temperaturen. 

Het thema “zelfvoorzienend” moet in dit geval wel heel letterlijk worden genomen, omdat de brouwers meestal de hele voorraad zelf nuttigen. De bieren die worden gebrouwen en gebotteld  zijn niet te koop. Wel worden er met regelmaat flesjes weggegeven om te proeven. Er is ook al 2 maal een proeverij in de Multistee georganiseerd voor een goed doel.

Dat het brouwen wat serieuzer wordt is te zien aan de afmetingen van de pan, die nu met 100 liter water wordt gevuld om uiteindelijk te veranderen in 50 tot 60 liter bier per brouw.

Met vriendelijke groeten van,

Willem, Jan, Peter, Gerjan, Laurens, Maarten, Otto, Jasper, Arjan en Bob

Om ongewenste toeloop te voorkomen, blijft de locatie van de brouwerij geheim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *