Donderdag 24 december

Goedemorgen Goudriaan,

Vandaag is het 24 december de dag voor kerst, ik geef jullie vandaag een inkijkje in mijn leven.

Ik ben Gerlinde van Elk – de Gier, ik ben een echte Goudrianer. 49 jaar geleden ben ik hier geboren en woon hier nog steeds samen met mijn man Kees en onze 4 kinderen Nienke, Sjoerd, Mirthe en Jesse in de van Tetsstraat. De oudste 2 verlaten deze maand het ouderlijk huis.

Vandaag begint mijn werkdag om 7 uur. Ik werk al 31 jaar als kinderverpleegkundige in het Beatrixziekenhuis te Gorinchem.

Aangekomen in het ziekenhuis ga ik mij omkleden en trek mijn uniform aan en doe een medisch mondmasker op. Ik begroet mijn collega’s en ga naar de overdracht van de kraam –en kinderafdeling. Sinds we in juli 2020 verhuisd zijn naar ons nieuwe Geboorte Kind Centrum werken we veel samen op de kraamsuites, waar moeder en baby (in wieg of couveuse) bij elkaar op de kamer liggen.

De patiëntencategorie die wij verzorgen op de kinderafdeling is heel divers. Wij verzorgen en vangen baby’s op vanaf 32 weken zwangerschap tot en met jongeren tot en met 18 jaar. Wij werken met veel specialisten samen. Iedere dag is anders, heel divers en heel onvoorspelbaar.

Normaal gesproken is het op alle kinderafdelingen spitstijd in december. Dan liggen de afdelingen vol met het RS-virus. Baby’s zijn dan zo benauwd dat ze ondersteund moeten worden met zuurstoftherapie. Ieder jaar is er dan een beddentekort op alle kinderafdelingen. Maar doordat nu de COVID-19 de overhand heeft in ons land, zien wij t.n.t geen RS –virus. Dit komt waarschijnlijk omdat mensen afstand houden, handen wassen en geen verkouden bezoek ontvangen.  

Ook wij hebben te maken met de Coronaregels, zodra een kind opgenomen wordt met koorts of verkoudheid gaan de kinderen in strikte isolatie en verkleden wij ons helemaal volgens de voorschriften. Dit is intensief en kost veel tijd. De bezoekregels zijn ook aangescherpt en dat is merkbaar voor kersverse ouders. Zij zouden het liefst hun baby aan opa en oma vol trots willen tonen maar dat kan nu niet live maar alleen via skype. De grote kinderen hebben alleen bezoek van ouders en van broertjes en zusjes. Eén van de ouders mag altijd blijven slapen.

Er is ‘s morgens visite met de artsen daar wordt het verdere beleid bepaald en vandaag mogen er een paar kinderen naar huis. We horen dat er een prematuur geboren wordt vandaag. Ik controleer de opvangtafel, alle apparatuur, zet spullen voor een infuus klaar en maak een kamer klaar. De couveuse wordt warm gezet en ik spreek met de kraamafdeling af dat ze bellen als mevrouw gaat persen zodat wij klaar kunnen staan voor de opvang van de baby.

Verder ga ik naar mijn andere patiënten. Als één van hen met ontslag mag, spreek ik alles met de moeder door en geef de nodige adviezen voor thuis. Omdat het bijna kerst is krijgt het kind een mooi prentenboek mee (die geschonken zijn door een gulle gever) en wens hen fijne feestdagen toe. Altijd weer een mooi moment om mensen naar huis te begeleiden na een intensieve periode in het ziekenhuis.

Ook vandaag komt de vraag van de Covid-afdeling om hen te helpen. Dit wordt vanaf nu structureel omdat de druk op die afdeling toeneemt. De komende zes weken wordt er een piek verwacht, de reguliere zorg wordt afgeschaald en alle handen zijn nodig om de corona patiënten te verzorgen. Ik word de komende weken daar ingezet. Vandaag ligt de Spoed Eisende Hulp vol en komen de kinderen rechtstreeks naar de afdeling. De kinderarts belt dat ze naar de afdeling komt met een baby met verdenking van een hartafwijking. Alle onderzoeken worden ingezet en ik doe de controles en probeer ouders te begeleiden die net een moeilijke boodschap hebben gekregen. 

Om 15 uur komen de collega’s van de avonddienst en we dragen de zorg over.  We horen dat de bevalling van de prematuur nog even duurt en de verwachting is dat de baby op kerstavond geboren gaat worden.

Na een afwisselende dienst ga ik om 15.30 uur naar huis. We eten met elkaar en kijken daarna naar de online kerstviering van onze kerk. Wat een bijzondere ervaring om in Corona tijd kerst te vieren, mensen zijn erg creatief en ondanks het grote gemis om met elkaar in de kerk samen te komen hebben we genoten van een mooie viering waarin veel dorpsbewoners een rol hadden.

Ik wens iedereen fijne feestdagen toe en Laat het Wonder van Kerst je hart vullen met liefde!

Groeten van Gerlinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *