Donderdag 27 augustus; Zuidzijde 167 – deel 1

Als je iets wilt weten over de geschiedenis van Goudriaan, dan kun je terecht bij Historische Vereniging Binnenwaard en haar leden. Op haar website https://www.binnenwaard.nl/ is van alles te vinden. Zo ook een uitgebreid geschiedenis van een bijzondere Goudriaanse boerderij:

De boerderij maakt deel uit van de lintbebouwing van het dorp Goudriaan. De lintbebouwing is ontstaan langs het veenriviertje de Goudriaan. Langs de Goudriaan zijn sporen van bewoning gevonden uit de 11e eeuw.
Ook deze plek is vele generaties bewoond, hoe lang precies is niet bekend, maar zoals uit de bewoningsgeschiedenis zal blijken, zijn er schriftelijke bewijzen vanaf 1773. Het huidige gebouw is dan relatief jong en het is iets bijzonders.

De oude boerderij

Na een brand in 1901 is het achterhuis herbouwd in de traditionele stijl, het voorhuis was niet afgebrand en bleef nog jaren staan. In 1932 werd het voorhuis afgebroken en vervangen door een zeer ‘modern’ exemplaar. Het is ontworpen door Willem van der Laan, gemeente-architect in Molenaarsgraaf/Brandwijk. in de dan heersende stijl: De Nieuwe Zakelijkheid, een stijl die opkwam ca. 1920. Deze stijl was een reactie op de voorgaande weelderige vormen van de Art Nouveau en Jugendstil; nu dus weer eenvoudige vormen. Verdere kenmerken van deze stijl, naast de eenvoudige, strakke vlakken en vormen, zijn lijnen- en kleurencomposities, ver doorgevoerd stijlregime, zowel binnen als buiten (zie het tuinhekje en terras), gebruik primaire kleuren.

De nieuwe boerderij

Architecten in deze periode ontwierpen, als zij de ruimte kregen, niet alleen het huis, maar alles in en om het huis, van tuinhek tot peperstrooier. Zoveel ruimte heeft de architect hier niet gekregen. Wel heeft dit voorhuis veel zeer mooie, goed bewaarde kenmerken van deze bouwstijl. Het bijzondere is dat het vrijwel niet veranderd is sinds de bouw.

Bron: https://www.binnenwaard.nl/archieven/panden/details/zuidzijde-167/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *