Donderdag 31 december

Donderdag 31 januari

Het Dagboek van Goudriaan werd op 23 december 2019 geboren. Ik deelde het idee op Facebook en er werd zo positief gereageerd dat ik het aan durfde om dit experiment te starten.

Het notitieboekje waarin alle schrijvers genoteerd zijn.)

Onder het mom ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ ben ik aan de slag gegaan. De eerste schrijvers waren zo geregeld en ook het vinden van een team was goed te doen. Tineke en Hermineke zagen het wel zitten om tijd te investeren in het Dagboek. De rolverdeling was snel duidelijk: Tineke deed de mail en controleerde de ingestuurde teksten op spelling; Hermineke plaatste alles op de website; en aan mij de eer om schrijvers te regelen. Het vinden van schrijvers was in de beginperiode eenvoudig, maar toen kwam corona… Ik kreeg steeds vaker te horen ‘Ja maar, ik beleef helemaal niks’ of ‘Het is zo druk met het thuisonderwijs! Ik heb echt geen tijd om iets te schrijven!’

 Tegen de tijd dat de zomer aanbrak was ik het zat. Als het aan mij had gelegen was het Dagboek van Goudriaan na 6 maanden gestopt. Maar dikke pech voor mij: Tineke en Hermineke waren allebei 100% gemotiveerd om door te gaan. Dus met een flinke portie tegenzin ben ik weer op pad gegaan. Ik ben uiteindelijk bij ongeveer alle huizen in Goudriaan aan de deur geweest. Wat was het leuk om mensen te ontmoeten die ik nog nooit eerder was tegen gekomen! Wat was het leuk om mensen te spreken die ik in al die jaren nog nooit had gesproken! Als iemand het dan ook nog in het Dagboek van Goudriaan wilde schrijven, dan kwam mijn enthousiasme voor het dagboek weer terug.

Dankzij jullie is het Dagboek van Goudriaan 12 maanden oud geworden. Naast de vele schrijvers waren er ook vele lezers. Ongeveer 250 mensen hebben het Dagboek trouw gelezen. Dit werkte voor ons erg motiverend.

Nu, aan het einde van het jaar, heb ik een dubbel gevoel. Ik houd van het Dagboek van Goudriaan, maar ben ook ontzettend blij dat het nu stopt. Ik ben heel benieuwd wat het nieuwe jaar gaat brengen. Zullen we met elkaar afspreken om de online kennismaking in het Dagboek voort te zetten in de offline wereld? Maak gewoon een praatje op straat of nodig een dorpsgenoot uit op de koffie. Misschien heb je het nog nooit gedaan, maar ik weet zeker dat je het kunt! 

Bedankt

Ik wil het jaar graag afsluiten met: Dank jullie wel!

 • Bedankt Tineke, Hermineke en Simon voor jullie werk achter de schermen. Bedankt voor jullie tijd en flexibiliteit!
 • Bedankt Piko Fieggen, dat je als dichter des Gouweriaans hebt geholpen om de lege bladzijden op te vullen. Je hebt je goed schuil weten te houden. Niemand heeft het goed geraden!
 • Bedankt Martin voor het maken van het prachtige logo.
 • Bedankt Femke, Francis, Diane, Alfred, Marrie, Anneke, Nienke, Clara, Anita, Klariena, Mario en Tineke, voor jullie hulp bij het zoeken van schrijvers.
 • Bedankt schrijvers voor al jullie leuke en persoonlijke bijdragen voor het Dagboek.
 • Bedankt dorpsgenoten, dat jullie Goudriaan maken wat het is: een fantastisch dorp om te wonen!

Marieke Bor

7 reacties

 1. Jullie allemaal ook bedankt voor jullie inzet! Wat een onwijs leuk initiatief is dit geworden, een uniek document van een heel bijzonder jaar. Iedere week met veel plezier gelezen. Top!

 2. Marieke, als een Pippi Langkous begon je aan dit Dagboek. Nu het jaar is afgelopen is en daarmee het Dagboek wordt dichtgeslagen weet je: je kúnt het! Het Dagboek groeide uit tot een prachtig document van een evenzo prachtig dorp. En ja, je ging over hoge bergen en zeker door diepe dalen. Maar juist dat toont je veerkracht! Hermineke, Tineke en Simon lieten jou terugveren! Wat een kracht en energie zit er in je!

  Ontzettend bedankt állemaal die dit dagboek mogelijk maakten. Iedere week keek ik ernaar uit . Ik heb veel mensen ‘leren kennen’ waarvan ik niet wist dat ze mede-inwoners waren. En zeg niet dat dat komt omdat ik ergens achteraf woon, want mijn roots liggen op die Zuidzijde en ik ben en blijf voor altijd een Goudriaaner! Ik fiets er met heel veel plezier doorheen. Op weg naar… wie weet nog eens een dergelijk initiatief. Hermineke is mijn fijne buuf dus (mij) vragen kan altijd!
  Nogmaals dank, het was top!

 3. Initiatiefnemers hartstikke bedankt voor dit prachtige dagboek… Wat wonen er toch inmiddels veel “vreemdelingen” in ons dorp… die mede door dit mooie monument… want dat is het geworden… niet meer heel vreemd voor ons zijn… Wellicht kunnen we hiervan een nog groter monument van maken door nieuwe initiatieven te bedenken… Wie weet…

 4. Allen Super Bedankt!!! Het was heel verrassend alle verhalen, gedichten, foto’s en filmpjes en dat van, door en met Goudriaaners. Ik heb er heel erg van genoten en zal zeker de verhaaltjes missen.. t was soort de week doorzagen met een verhaaltje en gaf zeker in deze tijd weer inspiratie om de dagelijkse beslommeringen op te pakken. Pluim en duim om hoog voor jullie allen TOP

 5. Dank jullie wel voor het initiatief, wat heb ik genoten van de verhalen, informatie over Goudriaan, de foto’s achter het verhaal…. Wij zijn ook import van dit mooie dorp, dus veel mensen die je niet kent en zo leer je steeds weer iets over het dorp. De kaarten waren een verrassing, wat zou het leuk zijn om ook het Dagboek van Goudriaan in boekvorm te kunnen vergaren…. Dank aan iedereen.

 6. Alle schrijvers in het dagboek bedankt voor het meedoen aan dit leuke idee. Wij hebben met plezier de belevenissen en inkijkjes gelezen en zo ook een aantal nieuwe inwoners van ons prachtige dorp leren kennen.
  Heel veel waardering voor de initiatiefnemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *