Donderdag 5 november

Hallo mijn naam is Aart de Jong en dit is mijn 2e bijdrage aan het Dagboek van Goudriaan. Deze keer ben ik gevraagd vanwege mijn vrijwilligerwerk bij de brandweer. Daar ben ik al 20 jaar bij betrokken, maar het einde van mn carrière zit er wel aan te komen.

Daarom gelijk een oproep aan iedereen die het ziet zitten om je medeburgers te helpen bij calamiteiten Kom eens kijken bij een oefenavond of het wat voor je is.

In die 20 jaar van alles meegemaakt grappige en droevige dingen,maar dat hoort er bij.

De leuke dingen onthoud je natuurlijk met een glimlach, zoals een brand in je dorp en je ziet dan dat de bewoner met z’n geldkist onder zijn arm heen en weer lopen tot hij weer naar binnen mag.

En een schoorsteenbrand met hoogwerker en op 2 meter blijven we steken omdat mijn collega en ik te zwaar waren voor die afstand tot aan de schoorsteen.

(Een hoogwerker is beveiligd als je te ver gaat voor het gewicht dat hij op die afstand mag hebben slaat hij in zijn beveiliging. En ik was nog wel afgevallen 2 ons!!! )

Of met een bevelvoerder een grap uithalen. We hadden een nep-uitruk verzonnen en het slachtoffer in kwestie is meestal de eerste als de pieper gaat, nu dus niet. Wij reden de kazerne uit toen we hem zagen komen, nog nooit iemand zo verbaasd zien kijken. (En lichtelijk over de rooie)

Ben ook bij een brandweerkazerne in Gambia  geweest om te kijken hoe het  er daar aan toe gaat, ze zijn daar zo trots op de middelen die ze hebben (meestal spullen die uit Europa komen), kreeg een hele rondleiding door de kazerne commandant, en lest best, ik moest mee blijven eten. En eten is 1 van mn hobby’s!!!

HOPELIJK TOT SNEL NA DE CORONA BIJ EEN OEFENAVOND VAN DE BRANDWEER.

GROETJES VAN   AART DE JONG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *