Maandag 21 december

Er zijn poppen en poppen, zoveel soorten en maten, hoe ik dat weet? Dat zal ik u vertellen!

Mijn moeder spaarde poppen, van porseleinen, slappe, mini tot poppen zo groot als een kleuter en daar maakte ze kleertjes voor ze, kocht stoeltjes, kinderwagentjes zoveel dat haar boven verdieping van een boerderij vol stond. Ja het was een prachtig gezicht. Maar na het overlijden van onze ouders moest er opgeruimd worden. Ik ben wel een verzamelaar van heel veel dingen maar niet van poppen.

Wat moeten we dan met al die honderden poppen doen, je kunt er een museum mee vullen. Er waren geen liefhebbers voor dus ze verhuisden eerst maar naar De Hoogt. Ik heb ze uitgezocht op maat, op poppenmerk. Heeft u enig idee hoeveel soorten er zijn? Denk dat ik er al 20 verschillende soorten in dozen heb zitten zoals: Wildebras, GéGé, Ratti, Bella, Famosa, Schilpad, Gotz, Effe, Franca, Ari enz….

Alle poppen die wat mankeerde zijn nu weg, wat blijft er over? Wel 7 van die grote appelkisten vol met poppen die nog een tehuis zoeken………… En alle kinderwagens, stoeltjes, ja je kan niet alles bewaren vonden ze hier dus het leukste en misschien wel het oudste materiaal eruit gezocht en daar nog een kist mee gevuld.

Maar mijn moeder spaarde ook strijkijzers, of het nu voor grote of kleine mensen waren, ze had ze in alle maten. Of kinderserviesjes, ja die horen ook bij de poppen thuis

Naast dat ik haar verzamelingen heb gekregen (naast poppen ook serviezen, handschoenen, theepotten, schilderijen, enzovoort), denk ik dat ik toch ook wel wat van haar eigenschappen heb geërfd.

Het was een hele klus om dit alles te sorteren, maar heb er ook heel veel plezier van gehad, zoveel oude dingen waar je mee langs de familie gaat om te weten te komen wie is dat op foto’s want anders kan je het later niet meer vragen. Zulke bezoekjes geven ook weer verhalen over je ouders en je familie, je voorouders en dat is weer leuk als je een beetje familie ‘gek’ bent, voor je stamboom die je nog wil compleet maken.

Maar ja ik zit nu nog met een poppen verzameling in kisten verzameld, eigenlijk heel jammer…..

Dus als iemand soms een poppenmuseum in Goudriaan of omstreken wil beginnen, u kunt alvast met deze poppen een mooie start maken.

Hartelijke groet,

Gerda Blokland

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *