Maandag 24 augustus; De Timmerfabriek

Hoe het ooit begon….

Wist u dat sinds halverwege de 19e eeuw, op de locatie waar nu de timmerfabriek is gevestigd, het geluid van de zaag en de hamer klinkt? In 1860 begon Johannes Briedé een eigen timmerbedrijf aan de Zuidzijde. Daarvoor was Briedé meesterknecht bij de gebroeders Toon en Teun de Bie. De gebroeders De Bie hadden zelf ook een timmerbedrijf genaamd “Timmers de Bie”. Eind 19e eeuw is Briedé vertrokken naar Den Haag en gestart met een aannemingsbedrijf dat tot op de dag van vandaag nog steeds operationeel is.

De oorsprong dat de ‘Bossen’ het timmervak zijn ingerold, ligt bij Jan Bos († 1895) die de timmermanswerkplaats van zijn schoonvader Jan de Vaal overnam. De werkplaats was de grote zwarte schuur naast de Gereformeerde Kerk in Ottoland. Zijn zoon Gerrit († 1968) werd in 1904 eigenaar van het timmerbedrijf dat door Briedé was opgericht. Dit is de reden waarom de timmerfabriek nog steeds is gevestigd in Goudriaan. De eerste jaren begon Gerrit als dorpstimmerman voor al het voorkomende timmerwerk in Goudriaan. Het timmerwerk bestond vooral uit onderhoud van woningen, boerderijen en watermolens. Een grote opdracht in die periode was de bouw van boerderij “Pierhagen” aan de Noordzijde. Het ontbreken van werk tijdens de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog maakten Gerrit en de aangetreden tweede generatie (Jan († 1971) en Niek († 1996)) inventief. Want: als er geen werk is, dan tracht men werk te creëren. In die jaren werden, naast het reguliere timmerwerk, ook spinnewielen en een enkele woonwagen vervaardigd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden zelfs klompen verzoold.

In de periode van de Wederopbouw was er meer dan genoeg werk, vooral in de woningbouw. Ook de industrialisatie en de mechanisatie van houtbewerkingsmachines droegen bij aan de groei van het bedrijf. Met de intrede van de derde generatie (Gerrit en Jaap) ging Tifa Bos zich meer richten op de grote en middelgrote aannemers in de Randstad, met name in de utiliteitsbouw en de renovatie- en restauratiesector. De kernactiviteiten waren maken en eventueel monteren van kozijnen en interieurwerk, zoals: trappen met leuningen en interieurbetimmeringen. De tweede en derde generatie bedienden ook een specifiek marktsegment in Nederland: meubilair voor kerken. In de tweede helft van de 20e eeuw heeft Tifa Bos in heel veel kerkgebouwen nieuwe en gerestaureerde kerkbanken en liturgiemeubilair gemaakt en geplaatst. Ook werden kerkorgelkassen gemaakt en geplaatst voor orgelbouwers.

Na het terugtreden van de derde generatie eind 2000 kwam de vierde generatie (Jan en Coert) aan het roer, terzijde gestaan door John en Emiel. De periode van 2001 tot heden kan in twee tijdvakken worden opgedeeld met het kantelpunt in 2010 (het begin van de bouwcrisis). Tijdens het eerste tijdvak presenteerde het bedrijf zich als totaalleverancier met zijn totaalconcept in de markt. Dit concept behelsde het gehele traject van inmeten tot en met het plaatsen van het product in het werk. Dit resulteerde in een sterke verbreding van het klantenbestand en diversificatie van het productenpakket. Tifa Bos werkte veel voor grote en regionale aannemers, timmerfabrikanten, particulieren en toeleveranciers. Voor elke klantgroep werd timmerwerk geproduceerd voor hun bouwprojecten of eigen productconcepten. Voor toeleveranciers werden halffabrikaten en HSB-elementen geproduceerd en geleverd. Het tweede tijdvak begon tijdens de bouwcrisis vanaf 2010. In de bouwnijverheid vond een koude sanering plaats van architectenbureaus, aannemers, onderaannemers en toeleveranciers. Ook dit liet Tifa Bos niet onberoerd. Door gebrek aan orders in Nederland, verschoof de focus gedeeltelijk naar het buitenland. In het bijzonder in België werden nieuwe klantrelaties aangegaan. Daarnaast heeft Tifa Bos drie eenmalige grote kozijnenprojecten gedaan in Engeland, Duitsland en Rusland.

Dit was hoe het ooit begon met ons familiebedrijf. Wie lang bestaat, heeft veel te vertellen. Wat het bedrijf typeert is de grote aandacht voor kwaliteit, vakmanschap en houtkennis met de juiste toepassing al meer dan honderd jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *