Maandag 27 juli; Hobby 2: Barbecueën

Mijn hobby bbqen of is het toch meer een levensstijl geworden? Ik begon een aantal jaar geleden met bbqen met een Weber 47 en met gewoon een sateetje, andere gemarineerde stukjes vlees en vis van de winkel. Ik kwam al aardig snel op Facebook een BBQ website tegen en ik ben uit nieuwsgierigheid daarop gaan kijken. Toen ontdekte ik dat je met een BBQ veel meer kon doen dan standaard vlees en vis. Ik kwam recepten tegen waar het water van in mijn mond liep. Maar wat ook veel tijd zou gaan kosten. Pulled pork bijvoorbeeld minimaal 8 uur stond er voor. Spareribs 6 uur en nog veel meer. Ik heb mij er nog meer in verdiept, wat sommige termen betekenen.

Klein voorbeeldje. Direct. (Direct boven de hitte bron). Indirect (juist niet direct boven de hitte bron). Een stukje er van af of met een hitteschild er tussen.

En natuurlijk recepten  zoeken om het uit te proberen. Ik heb toen gekozen om van spareribs Spareribs te maken. Aangezien mijn Weber niet zo heel groot was heb ik het toen bij 2 spareribs gelaten. De avond er voor had ik ze ontvliest en in de marinade  gezet. De volgende ochtend vroeg eruit om ze droog te deppen en in een zelf gemaakte kruidenmix te strooien. En ze mochten weer heerlijk terug in de koelte.  Rond een uur of 11 gingen ze op de BBQ die ik al klaar had gemaakt op 100 graden. En nu indirect natuurlijk. Ieder uur moest ik ze een aantal keer insprayen met appelsap. 3 uur later heb ik ze eventjes ingepakt in aluminiumfolie. Met wat appelsap erbij. En een half uur later er weer uit. En toen nog wat saus erop gedaan en weer op de BBQ. Tja en toen ik klaar was kwam ik er achter dat 2 spareribs veel te weinig waren, zo lekker waren ze. Ik had de smaak te pakken. Ik ben nog veel meer recepten uit gaan proberen met vlees en vis.

Op een gegeven moment kwamen de groentes er ook bij en de toetjes.

Ondertussen was mijn verzameling al iets gegroeid ik had al vrij snel een kip grill erbij gekocht. Een grote rookkast en een kleine keramische BBQ. En nog veel meer accessoires en kruiden.

Maar mijn grote wens was een grote keramische BBQ. Een groot kookoppervlak was toch beter. Dus de zoektocht begon met de voor- en nadelen en het werd een kamado big Joe. Onder het mom van mooi rood is niet lelijk. Voor mij was een keramische BBQ een grote wens.

Je eten wordt er niet lekkerder op als het op een ei ligt maar het is wel makkelijker om je temperatuur te regelen en je kan hem meer gebruiken als een oven. Of gewoon grillen. Pizza erop maken gaat ook goed. Manon en ik hebben voor onze bruiloft van mijn broers en zussen een mooie pizza oven gehad. En dit is toch echt een pareltje al zeg ik het zelf. Je pizza’s komen er super lekker vanaf mits je goede deeg gebruikt en ze zijn binnen 3 minuten klaar.

Zoals ik al een het begin vertelde is het een hobby of meer een levensstijl ? Voor mij zelf het laatste.

Koken met en op het vuur. Ik vind het heerlijk al is het met een dutch oven boven een kampvuurtje of een een paar simpele zelf gemaakte hamburgers af grillen. Of toch gewoon heerlijke gevulde bavette rol met zoete aardappel en pastinaak frietjes. En als dessert een heerlijke Apple crumble.

Stephan van der Ham

Ik heb hier nog een aantal recepten links wat voor iedereen toegankelijk is.

https://bbq-helden.nl/recepten/garnalen-met-knoflook-en-italiaanse-kruiden/

https://bbq-helden.nl/recepten/sappige-dikke-hamburger/

Apple Crumble van de BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *