Maandag 3 februari

Vandaag een dag uit het leven van Arja (+ familie) Huisman uit de Van Gentstraat.

Op deze maandagmorgen gaat om 5.10 de eerste wekker. Mattijs (24) moet om 7.00 beginnen bij zijn werkgever Damsteegt Meerkerk waar ze voornamelijk bruggen bouwen. Maar aangezien hij start in Haarlem en eerst nog naar Meerkerk moet om zijn bus op te halen begint de dag vroeg. 6.15 gaat mijn (Arja, 48) wekker omdat ik op maandagmorgen om 7.30 begin met mijn werkzaamheden bij B&B De Verwondering in Goudriaan. 6.45 gaat de wekker van Joanne (16) die om 7.30 op de fiets moet zitten om op tijd bij het Wellantcollege in Houten te verschijnen waar ze de opleiding melkveehouderij doet. Om 7.00 gaat de wekker van Jacques (48), het is zijn vrije maandag maar we verwachten een monteur die er om 7.30 al kan zijn. En de laatste wekker gaat om 7.30, Chiel (18) moet om 9.30 op zijn stage als assistent manager bij WE Fashion in Gorinchem zijn.

Iedereen ontbijt op zijn manier en zijn tijd, met elkaar eten is ‘s morgens geen optie. Om 8.15 is het huis leeg op Jacques na. De monteur repareert de vaatwasser, die nog geen jaar oud is. Dus dat valt mooi binnen de garantie. Deze maandag heb ik mazzel want dan doet Jacques de was en die wappert dus al buiten als het nog donker is.

Mijn werk bestaat vandaag uit het schoonmaken van de gehele B&B aangezien er een groep in gezeten heeft. Ik heb assistentie zodat we ook wat grote schoonmaak werkzaamheden kunnen doen. De grote schoonmaak is een overblijfsel van vroeger toen in het voorjaar de huizen van boven tot onder, ieder hoekje en gaatje, werden gesopt, geveegd en geboend. Ik herinner me nog dat bij ons thuis de inhoud van de kledingkasten (hanggedeelte) naar buiten ging, de complete inhoud van de servieskasten werd afgewassen, alle gordijnen gewassen of uitgeklopt en al het beddengoed werd gelucht. Volgens mij doet bijna niemand het meer, maar in de B&B doen we het wel, maar dan in afgeslankte versie. De bedden gaan van hun plek, matrassen worden omgedraaid, alles wat wasbaar is gaat in de wasmachine en zelfs de plafonds worden schoongemaakt. Want die 9,3 voor hygiëne (booking.com) willen we natuurlijk wel behouden!                                                                                       Om 12.30 snel naar huis voor de lunch en even bijpraten met Jacques.

Aangezien Jacques op zijn vrije maandag ook kookt, heb ik wat meer tijd voor mezelf. Dit vertaalt zich in administratie voor mijn beide ondernemingen. Voor het Boekenhuis (webwinkel in tweedehands christelijke boeken) moet ik 2019 nog afronden. Mijn minst favoriete klus, vandaar dat die er deze 3e februari nog ligt. Voor mijn pastorale praktijk Shalom verstuur ik de facturen van de maand januari en bereid ik gesprekken voor. En verder bedenk ik nog tig klusjes/mailtjes/appjes die gedaan moeten worden. Een productieve maandagmiddag! Was opvouwen is mijn klus en aangezien onze assistent manager in opleiding er keurig bij moet lopen strijk ik ook nog even snel wat.

Dan begint het lekker te ruiken in huis; pannenkoeken. Het is niet mijn ding om pannenkoeken te bakken, dus zo af en toe zorgt Jacques dat de kinderen toch hun portie pannenkoeken binnen krijgen. Dit roept altijd weer enthousiaste reacties op als ze binnen stappen.

Met elkaar eten is ook ’s avonds niet vanzelfsprekend. De afspraak is dat we 18.00 eten zodat de meesten erbij kunnen zijn. Nog later eten is voor de harde werkers aan de late kant en om ‘snaaien’ te voorkomen is 18.00 de max. Maar dit betekent dat Chiel wat later aanschuift want de winkel sluit om 17.30 en met het OV ben je dan pas 18.20 op z’n vroegst in Goudriaan.

Aan tafel komen de verhalen los over een irritante mentor, lastige klanten en moeilijk te bereiken klussen. Vervolgens hebben we een rustige maandagavond met voor de kids: huiswerk, gamen, relaxen. En voor mij een rondje wandelen, even appen met onze oudste dochter Jantine (26) die in Gorinchem woont en uitzendinggemist Heel Holland bakt om inspiratie op te doen. Just a normal day in huize Huisman!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *