Maandag 17 augustus

Zelfvoorzienend Goudriaan: De veehouder

Een typerend plaatje voor ons bedrijf: koeien die genieten in de wei terwijl ze ondertussen heerlijke melk produceren!
Wat is melkveehouder toch een fantastisch beroep: bezig zijn in en met de natuur, rekening houdend met weersinvloeden en ook ‘nourishing by nature’ met een perspectief dat wijder is dan Goudriaan.

De polders in het Groene Hart waar Goudriaan deel van uit maakt zijn bij uitstek geschikt als blijvend grasland. Gras is rijk aan voedingsstoffen, alleen kunnen wij mensen het niet verteren. Een koe kan dit wel, die kauwt, slikt en herkauwt tot het gras is vermalen waarna het een reis kan maken door een spijsverteringsstelsel met maar liefst vier magen. En zo verandert gras, dankzij de koe, in een waardevol levensmiddel: melk.

’s Zomers lopen ze meestal in de buurt van de speeltuin,
dus ze zijn allemaal gewend aan vervoer in de veekar.

Wij hebben ongeveer 42 hectare grasland. Hierop groeit het gras dat onze 75 melkkoeien eten. Een maand of 7 per jaar halen ze dit gras zelf uit het weiland achter onze boerderij. In de periode dat ze niet in de wei lopen eten ze kuilgras dat ook op ons eigen grasland is geoogst. Als aanvulling op het grasrantsoen krijgen ze krachtvoer (brokjes), afhankelijk van de individuele melkproductie. Omdat onze koeien gras eten dat voldoende eiwit bevat, hoeven we dit niet aan te vullen met een eiwitrijk product zoals bijvoorbeeld soja.                                       

Dan hebben we ook nog jongvee, kalfjes die in twee jaar uitgroeien tot melkkoeien. Die hebben als ze buiten lopen ook genoeg aan het eiwitrijke
weidegras, maar voor een goede ontwikkeling hebben ze in de winterperiode wel een extra (krachtvoer)eiwitaanvulling nodig. Gelukkig is dit nu weer toegestaan.

           
Onze koeien worden twee keer per dag gemolken, in de melkstal. De melk komt via de melkglazen in de tank en wordt dan gekoeld. Dit kost natuurlijk allemaal wel energie, maar met de zonnepanelen op het dak van onze stal voorzien we al jaren royaal in onze energiebehoefte.

Per jaar wordt er ongeveer 580.000 liter melk geproduceerd door onze koeien. Die melk wordt opgehaald door onze coöperatieve melkfabriek Friesland Campina en dan onder andere verwerkt tot de bekende dagverse zuivel die vooral in Nederland verkocht wordt. In de fabriek wordt de melk gepasteuriseerd om ervoor te zorgen dat het een aantal dagen bewaard kan worden. En het vetgehalte wordt aangepast zodat je volle, halfvolle of magere melk kunt kopen. Er wordt niets aan de melk toegevoegd, al het goede zit er van nature al in.

Verder wordt er door Friesland Campina natuurlijk nog veel meer  gemaakt van onze melk. Niet alleen  toetjes, roomboter en bijvoorbeeld de bekende Goudse kaas, maar ook babymelkpoeder en hulpstoffen voor medicijnproductie die wereldwijd aftrek vinden door de hoge kwaliteit van de Nederlandse zuivel. Dus onze melk wordt met zorg geproduceerd voor Goudrianers, maar ook voor ver over de (dorps)grens!

Hartelijke groeten,
Dick en Ria Korevaar

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een bericht met de nieuwste verhalen.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een bericht met de nieuwste verhalen.