Zelfvoorzienend Goudriaan
Zoals in ‘Goudriaan gisteren’ is te lezen (zie Donderdag 4 juni van dit dagboek) teelde men vroeger in Goudriaan haar eigen akkerproducten. Er wordt niet genoemd wat er precies verbouwd is in ons dorp, maar het is wel aannemelijk dat men grotendeels zelfvoorzienend was. Dit zette mij aan het denken: in hoeverre zijn we op dit moment zelfvoorzienend in Goudriaan? Kunnen we voorzien in onze eigen voedselvoorziening?
Al wandelend door het dorp, op zoek naar schrijvers die deze week konden vullen, kwam ik tot de ontdekking dat we meer voedsel verbouwen dan ik dacht. Er zijn veel mensen die een fruitboompje hebben of een stukje moestuin. Daarnaast hebben we een aantal mensen in het dorp die vrijwel het hele jaar uit eigen tuin kunnen eten. De grootste voedselproducenten zijn toch wel de boeren. Naar schatting produceren zij per jaar 5-6 miljoen liter melk! Maar onder het motto ‘Men kan niet leven van melk alleen’ volgt hieronder een overzichtje van wat we bijvoorbeeld kunnen doen met de 808 hectare grond die Goudriaan rijk is.
De melk kunnen we verwerken tot yoghurt, kaas, boter en karnemelk. Als we per persoon per dag 1 liter (karne)melk, 120 gram kaas, 20 gram boter en 250 ml yoghurt nuttigen, dan is daarvoor 824.000 liter melk nodig. De gemiddelde melkkoe in Nederland geeft 8000 liter melk. We zouden dan aan 103 koeien voldoende hebben. Wanneer we elke koe een halve hectare grond geven en nog wat extra land voor kalfjes dan zal onze melkproductie zo’n 75 hectare land nodig hebben.
We zouden ruim 600 koeien kunnen ‘wegdoen’. Misschien dat we ze kunnen ruilen voor wat varkens, kippen of zaai- en pootgoed. Voor de vleeseters kunnen we een flink aantal koeien slachten. Als iedereen 100 gram vlees per dag eet, dan eten we per jaar 120 volwassen koeien. Helaas is de capaciteit van de diepvriescoöperatie beperkt, dus waarschijnlijk is het handig om nog wat koeien te laten leven om in latere jaren te slachten. Als we 240 koeien houden, dan hebben we voor onze vleesconsumptie 120 hectare land nodig.
Groente en fruit hebben verbouwen we in Goudriaan zeker nog niet genoeg. Voor een heel jaar groente en fruit zouden we 35-40 vierkante meter moestuin nodig hebben en voor aardappels 15. Ik heb dit niet nagevraagd bij de ervaren moestuinders, maar als ik naar mijn eigen moestuin kijk, dan denk ik dat 50 vierkante meter per persoon toch aan de krappe kant is. Misschien dat een voedselbos met verschillende fruit- en notenbomen meer oplevert dan een kale moestuin. Maar laten we 100 vierkante meter (1 are) per persoon rekenen. Dit is voor het hele dorp zo’n 10 hectare grond.
In Nederland eten we ook graag brood. Als we uit gaan van 2 broden per persoon per week, dan hebben we voor heel Goudriaan zo’n 6 hectare aan graan/tarwe nodig. Als broodbeleg hebben we dan boter en kaas. De koeien, varkens en kippen kunnen we tot vleeswaren verwerken. Hagelslag of pindakaas zullen we dan helaas niet meer kunnen eten. Maar een lekker eitje moet mogelijk zijn, als we 1000 kippen houden, die elke dag een eitje leggen, dan hebben we meer dan genoeg eieren. Als we elke kip 5 vierkante meter geven, dan kosten de eieren slecht 0,5 hectare grond.
Om zelfvoorzienend te leven hebben we ongeveer nodig:
melkproducten – 75 ha
vlees – 120 ha
groente, fruit en aardappels – 10 ha
brood – 6 ha
eieren – 0,5 ha
Dit is in totaal 211,5 ha. Aangezien Goudriaan bestaat uit 808 ha is er dus meer dan voldoende grond om zelfvoorzienend te leven. Ook als we zonnebloemen gaan verbouwen voor olie, gerst en hop voor bier en druiven voor wijn. Ik ga binnenkort nog wat fruitbomen planten, wat verbouw jij?
Marieke
Ps: bij deze nog wat berekeningen voor wie meer details wil weten