GOUDRIAAN IN DE KUNST
Regelmatig wordt naar de herkomst van een schilderij in onze woonkamer gevraagd. Het is een werk van Bram de Jong uit Hardinxveld-Giessendam. Een gezicht op Goudriaan, dat hij in zijn jonge jaren op Brussels linnen schilderde. Het doek was niet naar zijn zin en het verdween ergens in een hoek van zijn atelier, waar het tientallen jaren bleef staan. Pas na zijn pensionering heeft hij het doek voltooid. Omdat hij deze keer meer tevreden was over de wolkenlucht , ging het mee naar een expositie in woonzorgcentrum “Bannehof“ in Gorinchem. Hier zagen we het schilderij hangen. Het was nog te koop en na afloop van de expositie hebben we het bij de kunstenaar thuis opgehaald.
Met een afbeelding van Goudriaan boven onze tweezits, herinner ik me dat mijn ouders, ook ooit een bescheiden aquarel met de Postkade erop, hebben gekocht van J.W. Ooms, die naast schilder, meer bekendheid genoot als schrijver. Ooms had een voorkeur voor aquarellen en voor Goudriaan. Veel dorpsgezichten van Goudriaan zijn van zijn hand. Ook de omslag van het boek “Goudriaan Gisteren” laat een werkje van Ooms zien.
Op meerdere locaties, binnen en buiten Goudriaan, worden tekeningen, aquarellen en schilderijen aangetroffen, waarop karakteristieke plekjes van Goudriaan zijn weergegeven. Meerdere kunstenaars vonden het dus de moeite waard om juist in ons dorp hun ezel op te stellen.
Marja & Bob de Vries
OPROEP
Heeft U, of weet U ergens een kunstwerk met Goudriaan als thema te hangen?
Deel dan deze informatie met de lezers van dit dagboek.
WIE VOLGT ?