Vrijdag 31 januari

Uit ‘Goudriaan Gisteren’, geschreven door Andries van der Graaf, uitgegeven in1978 door De Groot Goudriaan – (Te koop bij de Historische Vereniging Binnenwaard https://www.binnenwaard.nl/winkel/boek/goudriaan-gisteren/ )

Goudriaan

Er zijn wel verklaringen hoe de naam van ons dorp is ontstaan. Eén daarvan is de nederzetting die zich langs de boorden van het veenriviertje vormde werd verbonden door een weg. Dit werd een “goo” genoemd. Het woord goo werd later gouw. Een A is volgens het woordenboek een natuurlijke waterloop-riviertje.

Het is dus denkbaar dat de gevormde nederzetting werd aangeduid als Gouwera.

Via Gouwera en de wetenschap dat een taal leeft, zijn de stappen Gouwerjaan, Goureaen, Goudriaen en tenslotte Goudriaan wel verklaarbaar. Al blijven veel autochtonen ons dorp hardnekkig Gouriaan noemen. *

* Drs. R. Rentenaar, hoofd van het bureau voor naamkunde en nederzettingsgeschiedenis van de Koninklijke Nederlandse akademie van wetenschappen te Amsterdam, heeft geen verklaring voor de naam Goudriaan en zegt dat die ook niet te achterhalen is. Hij vindt de naam volstrekt uniek en heeft geen vergelijkingsmateriaal. Ook oude vermeldingen geven geen uitsluitsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *