Vrijdag 31 juli; Hobby 5: Vlaamse Reuzen

Échte REUZEN bij Kees Pellikaan!!                                                                       

Alweer 15 jaar geleden ben ik begonnen met het fokken van raszuivere Vlaamse Reuzen. In het begin wist ik niet hoe het werkte en maakte ik alle fouten die er te maken waren. Dan doel ik op uitsluitingsfouten op de tentoonstelling; bijvoorbeeld een verkeerd gekleurde nagel, kromme staart etc. U denkt misschien waar gaat het over, maar alles moet kloppen. De passie voor de beestjes is nog steeds vrijwel ongeremd aanwezig, was het niet dat afgelopen januari het hoogst haalbare werd behaald. Algemeen kampioen worden van duizenden konijnen op de grootste tentoonstelling; de Noordshow te Assen. Als er iets slecht is voor motivatie, is het wel het bereiken van het ultieme doel. Dus… de motivatie is op dit moment iets zoek, maar hopelijk komt het weer snel. De contacten en de fokkersdagen zijn voor mij nog steeds het belangrijkste.

Dan nu even kort hoe de dagelijkse ‘konijnendag’ er uit ziet. ’s Morgens en ’s avonds de dieren voeren en water geven. Ieder dier een andere hoeveelheid. Dieren groeien nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. Daarnaast worden ze allemaal getraind om mooi te kunnen zitten tijdens het showmoment. Dit is voor 80% er in gefokt en de rest mag de fokker zelf doen.

Op dit moment is het fokseizoen net afgelopen. In september begint het showseizoen en zullen de eerste dieren weer naar een tentoonstelling gaan. Over een paar weken begint het langzaam opvoeren en toiletteren van de konijnen. De allerbeste dieren, hoe gek het ook klinkt, hebben de minste verzorging nodig. Die blijven schoon en komen makkelijker door de verharing heen.

Dit even in het kort hoe het bij mij met de Reuzen vergaat.

Even voor u; de voedster (vrouwtje), de kampioen van Nederland, op de foto heeft een gewicht van ruim 9,5 kg en oren van 20,5 cm. Haar lichaamslengte is met gemak 70 cm van kop tot staart in zithouding. Echte reuzen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *