Vrijdag 4 september

Het Kampie aan de Heuvel

Goeiendag, ik ben Klaas-Hemke, schoon-van alles van de familie Vonk van De Verwondering. Vanochtend ben ik op mijn kampie midden in de polder en dan werk ik aan en in de natuur. Ergens tussen Hoogt en Heuvel (be)leef ik. Al 15 jaar en vaak op vrijdagochtend. De plek mocht ik ooit van Jan Vonk en Cor Demper beplanten. O.a. een boomgaard waar appels, peren, pruimen en kersen groeien. En slieten voor knotbomen, een snijgriendje en een houtsingel.

Het meeste fruit is al weer opgegeten door vogels. Dat is niet erg; de natuur moet ook leven. Er twittert van alles hier om me heen. Vandaag oogst ik appels mee: een paar Hollandse Glorie en Groninger Kronen. De struikjes voor het pas aangeplante voedselbos – met heel veel bessen – maak ik vrij van grassen en breng er mulch onder van gemaaid riet. Goed voor schimmels en dus bodemvoeding en dus weer voor de jonge struiken van honingbes, aardbeiboom, mispel, etc.

Er bloeien nog veel kruiden en er zijn veel zaden. Daar word ik blij van. De kattenstaarten, munt en boerenwormkruid hebben veel nectar voor vlinders en zweefvliegen. De wilde peen en de moerasspirea staan volop in het zaad. Ik maai de komende tijd maar laat veel hoekjes de winter over staan. Daar eten vogels en muizen (en de uil?) van en sprinkhanen en poppen van veel vlinders leven er in overstaande kruiden en hoog gras.

Ik verwonder me altijd weer over wat hier groeit en bloeit en leeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *