Woensdag 15 januari

Een kijkje in de dagelijkse werkzaamheden van boer Blokland op woensdag 15 januari. Kok is mijn naam en ik ben 62 jaar oud.

Rond 7 uur ga ik naar de stal.  De eerste blik op de computer geeft aan dat de nacht rustig is verlopen. Na een rondje door de stal, waar ik de koeboxen schoonmaak en instrooi met zaagsel, controleer ik gelijk  de koeien. Daarna de ruimte van de melkrobots en de melkrobots schoongemaakt en dan is het tijd om de kalfjes te voeren. De kalfjes krijgen eerst poedermelk en er wordt gecontroleerd of er nog voldoende hooi, water en brokjes voorhanden is.

Rond 8.30 uur is dit allemaal klaar en ga ik ontbijten. Na het ontbijt ga ik het oudere jongvee, (de pinken)  voeren en controleer gelijktijdig of alles nog oké is. Hierna ga ik een paar kalver-iglo’s  schoonspuiten, later op de dag zal blijken dat er weer één bevolkt zou worden, maar dit later.

10.00 uur koffietijd, ook mijn vader van 89 jaar komt elke dag naar de boerderij om gezond ‘oud’ te worden.

Na de koffie ga ik eerst de voerkeuken vullen, dit is een afgesloten ruimte waar wij het voer (blokken) neer zetten zodat de voerrobot alle soorten die het nodig heeft kan pakken om de koeien die dag te voorzien van vers voer. De koeien krijgen kuilgras, maïs, gehakseld stro en perspulp en daardoorheen nog een eiwitrijk-mengsel, dit alles wordt door elkaar gemengd en dan naar de koeien gebracht door de voerrobot.

De voerrobot werkt 24 uur per dag en kijkt zelf of hij vers voer voor de koeien moet brengen. Na nog wat klusjes is het alweer 12.00 uur: etenstijd.

Begin van de middag gaan we weer een rondje stal doen, koeboxen en melkruimte schoonmaken, het melkfilter verschonen. Dan wat emmers schoongemaakt uit de robotruimte en bij de  koe kijken die vanmorgen in de afkalfstal is gegaan om een kalfje te krijgen. Na controle blijkt dat het niet opschiet en met wat hulp wordt er na een half uurtje een gezond stierkalfje geboren. Het kalfje blijft voorlopig bij zijn moeder.

De moederkoe wordt daarna gemolken door de melkrobot, het stierkalfje krijgt de biest van z’n moeder en een kalverdekje (soort bodywarmer) op om daarna  naar de schone kalver-iglo gebracht te worden.

Rond 15.30 uur gaan we even koffiedrinken.

Hierna begint eigenlijk het hele rondje weer, koeboxen nalopen, zaagselen, pinken en kalfjesvoeren, koeien controleren en dan is het weer etenstijd. Tussen 21.00-21.30 uur nog een keer door de stal voor de laatste controle en dan lekker een douche en slapen. En de volgende ochtend begin alles weer opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *