Woensdag 4 november

Hallo!

Mijn naam is Wiebe Vink 22 jaar en ben een trotse Ottolander!

 Ik  ben nu ruim anderhalf jaar met veel plezier actief bij de brandweer en sinds een jaar bezig met de opleiding tot manschap A. In deze anderhalf jaar heb ik al verschillende uitrukken mee mogen maken als aspirant, van de grote brand bij Bas van Zessen en een aantal keren een dier te water tot aan stormschades. Het werk bij de brandweer is zeer divers dus telkens is het weer een andere taak die je mag gaan verrichten als de pieper gaat. En het mooiste is je weet nooit wanneer de pieper afgaat!

Het is donderdag en na een werkdag gehad te hebben bij Alb. Swijnenburg Transporten bv in Ottoland is het weer avond en dat betekent opleidingsavond!

Rond half 7 ben ik bij de kazerne om mijn bluspak, helm en laarzen te pakken en vertrek ik samen met Wesley de Zeeuw (ook actief bij brandweer Goudriaan/Ottoland en in opleiding) naar oefencentrum ‘Het Spinel’ in Dordrecht om weer een avond de opleiding te volgen.

Het afgelopen jaar hebben we de module brand en alles wat met brand te maken heeft gevolgd en voor de zomervakantie heb ik deze als geslaagde afgerond en mag nu dus als volwaardig manschap mee bij brandmeldingen.

Na de zomervakantie zijn we begonnen met de module Technische Hulp Verlening, dat houdt in dat we nu bezig zijn met het leren van hoe je te werk moet gaan bij  bijvoorbeeld een melding van een verkeersongeluk met beknelling.

Tijdens de opleidingsavond zijn we met 11 man van verschillende posten uit de regio en gaan we meestal in groepjes van 3 te werk en krijgen we per avond 3 verschillende scenario’s die je in het echt tegen kan komen. Deze avond hadden we de scenario’s auto op z’n kant, auto op z’n kop en auto op de vangrail.

Tijdens deze avond heb ik geleerd hoe je het slachtoffer moet benaderen als je ter plaatse bent, hoe je de auto moet stabiliseren zodat deze zo min mogelijk meer beweegt en hoe je het slachtoffer zo veilig mogelijk uit de auto krijgt. Dit kan door middel van de deur of het dak van de auto te verwijderen. Dit mogen we tijdens de opleidingsavonden ook écht doen en dat maakt het extra leuk!

Rond half 11 is de openingsavond voorbij en keren we weer terug naar onze thuisbasis in Goudriaan en bespreken we in de kazerne nog eens de opleidingsavond onder het genot van een wel verdiend biertje!

Dit was mijn dag en ik kan het zeker aanraden om bij de brandweer te komen want het is een prachtige (betaalde!) hobby! Dus schroom niet en kom een keertje langs op de dinsdagavond of neem eens contact op met iemand van onze brandweerpost! Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *