Zaterdag 12 december

Lach Voor Een Dag!!

Omdat ik regelmatig bij deze stichting als vrijwilliger betrokken ben als chauffeur op de Limousine wil ik vertellen hoe zo’n dag verloopt! De stichting Lach voor een Dag organiseert een prachtige zorgeloze dag voor ernstig, soms terminaal zieke kinderen door naar een theatervoorstelling voor kinderen, of naar een pretpark te gaan!

De aanvraag voor zo’n wensdag wordt meestal gedaan door familie, vrienden of buren van zo’n gezin! Het bestuur van de stichting beoordeeld dan of ze ervoor in aanmerking komen en dan wordt er een vrijwilliger ingeschakeld om contact op te nemen met de familie! Deze gastvrouw bezoekt dan de familie om te bekijken wat er mogelijk is op zo’n dag en waar ze graag naartoe willen! Vragen als hoelang houdt het kind het vol, wat mag er gegeten worden, moet er gerust worden, rolstoel mee, enzovoort! Dan wordt er een datum geprikt en een draaiboek gemaakt en wordt er een chauffeur bij gezocht om die dag met de Limousine het kind op te halen! Zijn familie, ouders, broer, zus, grootouders mogen ook mee, maximaal 7 personen! We starten in Molenaarsgraaf bij Van Hoorne entertainment die deze stichting heeft opgezet! Met de chauffeur gaat er ook een lakei mee die de gehele dag het kind begeleid! Aangekomen op het adres is de straat soms al uitgelopen om de grote Limousine te bekijken en te zien hoe de familie instapt! Sommige buren vragen me of ze er even in mogen kijken of zitten, voor de familie instapt! Dat mag natuurlijk wel en worden er natuurlijk foto’s gemaakt! Dan begint het genieten voor het kind en de familie, want in de Limo is een ingebouwde bar waar van alles instaat, snoep, frisdrank en zelfs kinderchampagne! Ook kunnen ze muziek luisteren en filmpjes bekijken achter in de Limo! Aangekomen bij het theater of pretpark staat de gastvrouw en een fotograaf ons op te wachten en staat er meestal een lunch klaar voor ons allemaal! Dan mogen we met de gehele groep achter de schermen kijken bij de artiesten, wat verder niemand mag en begint de voorstelling, bv Assepoester, Kleine Zeemeermin, Rapunzel, Hans en Grietje enz!  Dan mogen we allemaal op een gereserveerde mooie plek zitten, meestal rij vier midden voor het podium! Sommige musicals heb ik al vier of vijf keer gezien, maar blijf erg leuk! Na afloop komen de artiesten allemaal naar de familie en krijgt het kind nog vele cadeaus en gaan ze met de familie en het kind apart op de foto! 

Je ziet dan hoe ongelooflijk zo’n kind geniet van de vipbehandeling die het de gehele dag krijgt! Ook de ouders genieten door een dag alle ellende van ziekenhuisbezoek, chemo’s, of bestralingen even te vergeten!

Dan eten we nog wat in het theater of we rijden naar een pannenkoeken restaurant of Mac Donalds, net wat de wensen van het kind zijn!

Dikwijls heeft de gastvrouw al contact gehad met het restaurant om een flinke korting te krijgen en soms eten we met z’n allen gratis omdat de eigenaar het een prachtig initiatief vindt!  Één keer vroeg de eigenaar ons als tegenprestatie om met zijn vrouw een kwartiertje rond gereden te worden achter in de Limo, wat ik toen natuurlijk gelijk gedaan heb!

Dan volgt de terugreis en hebben we geprobeerd om deze mensen, vooral het zieke kind een onvergelijkelijk dag te hebben bezorgd! Ook krijgen ze na enkele weken nog een gratis fotoboek met foto’s van deze mooie dag! Alle mensen die meewerken aan deze dag doen dat belangeloos en zo worden er elk jaar, ik ben er nu 4 jaar bij betrokken, tussen de honderd en honderdvijftig wensdagen georganiseerd, meestal in het weekend en in vakantieperiodes meerdere keren per week. Wij zijn met ongeveer 10 vrijwillige chauffeurs! De kosten voor zo’n dag zijn meest de autokosten, want erg zuinig is deze 20 jaar oude, 9 meter lange, Limousine niet! Ze zeggen dat hij één op 3 of 4 rijdt! Soms moeten we die dag onderweg een keer tanken! De stichting krijgt zijn geld uit sponsoring van bedrijven, acties van verenigingen, scholen of van particulieren!!  Wij vinden het erg mooi met alle vrijwilligers om deze mensen een onvergetelijke Lach voor een Dag te bezorgen!!

Groet Folkert de Gier, wonende mijn leven lang op Noordzijde!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *