Zaterdag 18 januari

Beste dagboeklezers. En toen was het 18 januari, naar het lijkt een heel gewone zaterdag. Maar het vertellen van dingen die voor mij gewoon zijn is voor de lezers wellicht helemaal niet zo gewoon. Daarom een inkijkje in het leven van Jan Vonk op zaterdag 18 januari 2020.

De dag begint zoals gewoonlijk met de wekker, die staat dagelijks op 4 uur. Ik heb een hekel aan rennen op de vroege morgen, dus na een kort ontbijt vangt in alle rust het werk in de stal aan. Melken doe ik twee keer per dag en door ‘s morgens op tijd te beginnen hoeft het ook in de avond niet te laat te worden. In een van de vier afkalfboxen kom ik een moeder met een mooi glanzend stierkalf tegen. Gisterenavond heb ik deze koe verlost en ze hebben het prima samen. Door deze dingen vergeet je veel sores en is het absoluut niet erg om vroeg op te staan. Het kalf blijft altijd een poosje bij de moeder en gaat daarna naar een eigen “woning met tuin”. In de winter krijgen de kalveren dan ook een jas aan. De nieuwe moeder blijft in de strobox om aan te sterken zolang als dat nodig is, soms een dag, soms een week. Eventueel kan ze daar ook gemolken worden. In onze stal lopen de koeien los en ik breng ze samen op een plaats in de stal zodat ze gemolken kunnen worden. Twee uur en 94 koeien verder is deze klus ook geklaard, de dames liggen weer tevreden te herkauwen.

Op zaterdag worden er hier vaak klusjes gedaan. In de morgen worden we hier altijd bij geholpen door Jacques en Joanne Huisman. Opruimen, koeien pedicuren (dankbaar werk) en voer voor het weekend klaar zetten. Een vaste klus is ook het verhuizen van koeien. Op dit moment hebben we een babyboom op de boerderij. In de maanden januari en februari zijn er 20 dames uitgerekend, zorgen dat de afkalfboxen en kalverhokjes klaar staan en schoon zijn dus! Voordat een koe bevalt krijgt ze een soort van zwangerschapsverlof: ongeveer 6 weken voor de datum dat ze is uitgerekend stoppen we met melken en krijgt de koe rust. Ze verhuist dan naar een andere boerderij die we in gebruik hebben in Giessenburg. Hier zorgt mijn zwager voor deze dieren. Ze hebben daar een stal met een grote stroafdeling waar ze heerlijk kunnen liggen met hun dikke buik. Voordat ze uitgerekend zijn komen ze weer naar onze boerderij. En sinds Joanne haar trekker rijbewijs heeft vindt ze dit een heel leuk klusje. Samen rijden we twee keer op en neer en zijn er vijf koeien van stal verhuisd.

De middag wordt gevuld met administratie en “bankzaken”, je hebt immers ook wat rust nodig. Vanaf 15.00u begint dan het hele verhaal van dieren verzorgen en melken weer opnieuw. Omdat Hermineke vandaag buiten de deur werkt en mijn vader, die hier nog dagelijks loopt, op familiebezoek in Limburg is, klaar ik deze klus alleen en dat is best even werk. Warm eten smaakt dan prima als alles weer achter de rug is. De avond wordt gevuld met voorbereiding van een onderwijsavond in de kerk volgende week woensdag. En natuurlijk een dagboekverslag schrijven… Nou, lief dagboek, ik heb nog nooit in je geschreven, dus dit is een heel nieuwe ervaring. Tot de volgende keer.

Jan Vonk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *