Zaterdag 19 december

Twee mensen die vertellen over ‘Goudriaan schoon’

 1. Afgelopen vrijdag hoorde ik over het idee van Birgül om Goudriaan schoon te gaan maken. En de altijd enthousiaste Marieke heeft hier gelijk actie op ondernomen en dat heeft zelfs de Facebookloze Francis bereikt.
  Daarbij stond het tijdstip van starten me aan, dus ben ik om 10:00 richting de oude nieuwbouw gegaan. Daar kreeg ik direct een mooie prikstok in mijn handen gedrukt, en een paar handschoenen.
  Maar die heb ik geweigerd, vuiligheid moet je immers voelen. De prikstok heb ik overigens wel dankbaar in gebruik genomen. Vervolgens met Pa Joop en Simon op pad richting Oosteind gegaan.
  Na 5 minuten sloot dochter Kyra aan. Kyra en ik hadden het prima naar ons zin op het rondje Oosteind. Maar op een gegeven moment ga ik altijd lopen denken.Dat heb ik altijd met wandelen of rennen, dan gaan de radaren draaien.
  Dromen of mijmeren is het denk ik.
  Van Marieke had ik gehoord dat de stokken bij de gemeente vandaan kwamen, ik begon me af te vragen hoeveel mensen deze prikker al in handen hebben gehad. Ik kwam op Gertjan de Vos, maar die heeft een eigen prikker.
  En dus zag ik het voor me, na een zaterdag gaat de prikker bij de gemeente weer de kast in en is Goudriaan voor even schoon. Om er vervolgens na een paar maanden weer uit te komen omdat iemand aan de gemeente vraagt:
  “Hebben jullie ook prikkers om vuil mee op te ruimen?”.
  De Doorgeefprikker
  In mijn hoofd kwam het plan van de “Doorgeefprikker”. Deze prikker mag gewooon nooit meer de kast in, nee we geven hem door aan een wandelaar in Ottoland, die hem na een uurtje prikken doorgeeft aan iemand op de Vuilendam.
  En diegene geeft hem ook weer door aan iemand in Brandwijk, vervolgens Molenaarsgraaf. En zo gaat de prikker heel Molenlanden door.
  Of nog groter, wellicht moeten we starten in Vaals, Den Helder, Eemshaven en Vlissiningen. Op iedere plaats met 50 “Doorgeefprikkers”. En zo heel Nederland door.

Na een uurtje prikken weer naar huis gegaan, en even verder denken over de Doorgeefprikker. Al vast gezocht op subsidie om een paar honderd prikkers aan te vragen.
Wellicht wordt plan vervolgt met dank aan Birgül en Marieke.

2. De zon scheen lekker deze zaterdag! Echt warm was het door de wind niet, maar dat weerhield ons niet van het opruimen van afval. We liepen samen met Diana en Esmee vanaf de Wetering richting het Raadhuis. Het was voor Elisah en Hanna even oefenen met de prikstok, maar dit ging steeds beter. Het lukte zelfs om kleine dopjes of kauwgom op te prikken en in de vuilniszak te doen. Het deed denken aan zo’n grijper op de kermis. Helaas geen mooie prijzen om te winnen; wel genoeg afval om op te ruimen. Via de Noordzijde liepen we weer terug tot aan het bruggetje bij de brievenbus. Ook de Hoeve en de Molenkade sloegen we niet over. Onze vuilniszak woog bij thuiskomst 590 gram; wat veel! Helemaal als je bedenkt dat piepschuim, blikjes en snoeppapiertjes bijna niks wegen én dat ook Diane en Esmeé een vuilniszak met afval hadden verzameld. Fijn dat Goudriaan weer een stuk schoner is! Groetjes, Dorien, Elisah en Hanna

Deze foto’s zijn niet gemaakt in Goudriaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *