Zaterdag 25 januari

Zaterdag 25 januari – Hobbydag

De eerste dag van het weekend. Tijd voor rust, tijd voor het gezin. Na een drukke week laten we school, ons werk en de plannen rondom het bouwen van ons nieuwe huis, even voor wat het is. Vandaag staan onze hobby’s centraal.

Anne is al vroeg een stukje gaan hardlopen: een rondje Oosteind met een intervaltraining. De afstanden zijn, na de trainingen voor de marathon van Loch Ness van afgelopen najaar, nu weer flink korter. Dat is fijn vandaag. Op deze manier is hij op tijd terug om ook Simon aan te moedigen.

Simon heeft namelijk een schooldamwedstrijd. Huppelend gaat hij om half 10 de deur uit. Hij heeft er duidelijk zin in. Ik sla het met een glimlach gade, terwijl ik het in huis nog verder opruim. In de Multistee komen verschillende schooldamteams uit groep 5 en 6 en uit groep 7 en 8 van Molenlanden samen om te strijden voor een plek in de finales van Zuid-Holland-Zuid. Als Anne zich heeft opgefrist, loop ik samen met hem naar de Multistee. Als we arriveren zitten de kinderen al klaar voor de eerst ronde. De wedstrijdleiding is in handen van de grootste dam-fan van ons dorp: Mari Dame. Hij legt de regels van het toernooi uit (“Je mag elkaar slaan, maar alleen op het bord”) en dan gaan de kinderen van start. Stilte, opperste concentratie.

Ik kijk niet eens zozeer naar de damschijven op het bord, maar bekijk de kinderen aan de tafel. Je kunt aan hun gezichten zien hoe het spel ervoor staat: verbeten blikken, concentratie, een blik die een ‘valletje’ verraad, teleurstelling, trots, opluchting en als de dag vordert: vermoeidheid. En dat begrijp ik. Ga er maar aanstaan: 11 potjes achter elkaar dammen. Dat doe ik ze niet na. Wat een prestatie leveren de kinderen.

Het welpenteam van de Goudriaanse basisschool wordt 6e (van de 12 teams). Het pupillenteam behaalt een 4e plaats (van de 8 teams). Prachtige scores. Zeker wanneer je bedenkt dat een groot deel van de andere scholen dam-les na schooltijd aanbiedt. Beiden teams van De Fakkel mogen door naar de volgende ronde.

De uitslag krijg ik op dat moment nog niet mee. Want ik ga met Thirza om 14.00 uur op weg naar manege De Giessenlanderij in Overslingerland. Thirza heeft daar een paardrijwedstrijd. Ze heeft zichzelf flink uitgedaagd. Ze heeft voor deze dag gekozen om op Taxy te rijden. Taxy is een pony met karakter, zullen we maar zeggen. Juf Miranda had Thirza aangemoedigd om iets meer uitdaging aan te gaan en een wat minder makkelijke pony te kiezen. Spannend (en voor mama misschien wel het meest). Thirza en Taxy rijden hun proef foutloos uit. Wat een prestatie! Een stempel in het ruiterspaspoort en een vierde plaats is het gevolg.

Hoewel ik best moe ben van deze volle dag, ga ik toch nog in de avond op weg. En dan moet ik iets bekennen, lief Goudriaans dagboek, hier ga ik een klein beetje vreemd. Ik sluit voor het eerst aan bij de Hoornaarse spellenclub…

Maartje, 39 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *