Zaterdag 26 september

Als ’s ochtends de wekker gaat, luister ik of het droog is want de hond uitlaten is veel aangenamer bij droog weer. Elke dag is het weer ietsje donkerder, merk ik. Daarna een poosje lezen in de Trouw. Eerst maar op de tablet, dat went steeds meer als de papieren versie er nog niet is. Als ik naar buiten kijk, zie ik dat de zon vrolijk schijnt over de opgefriste natuur.

Eerst de jonge ram met zijn beschadigde kop naar buiten doen. Hij had zijn kop flink beschadigd in een gevecht met een andere ram. Een deel van het verband zit er nog op. Dan gaan we bij de volwassen ooien hun poten bekappen en de jonge ooien krijgen een bedrijfsnummer om de hals. Zo kan ik beter bijhouden als de dekram zijn ‘stempelwerk’ heeft gedaan. Na de koffie gaan we houtkloven om de wintervoorraad aan te vullen. Gisteravond voor het eerst de houtkachel weer even opgestookt om de kou uit de kamer te verdrijven. Voelde heel aangenaam.

Na de middag ga ik de Giesser-Wildeman, een heerlijke rood-kokende stoofpeer, plukken. Afgelopen week de appels geplukt en nu de laatste peren want er komt wind in het weekend, is de voorspelling. Ik hoef geen volleybal te fluiten omdat het gemengde team zich heeft terug getrokken uit de competitie vanwege Corona, in tegenstelling tot het herenteam. Dan maar een stevig, reflecterend geel huisnummer op de brievenbus monteren. Kun je in het donker beter het huisnummer zien. We zagen ze vooral in Lopik langs de Lek. En daarna de rabarcello, zelfgemaakte rabarberlikeur,  zeven: de gesneden stukjes rabarberstelen en de vanillerestjes uit de wodka halen. In juni weggezet. In december is het drankje op smaak. De oude voorraad is bijna op.

Nadat Sonja’s patatkraam open is geweest, is er tijd voor wat ‘bankzaken’. O ja, de toespraken voor de aftredende ambtsdragers voor zondag nog even nalezen en printen. Genietend van een heerlijk glas rode Shiraz-wijn bedenk ik me dat het een prachtige, zonnige dag is geweest. De organisatoren van de rommelmarkt zullen daar wel blij mee zijn geweest….

Dick de Lange      66 jaar

Geboren in Lienden. In 1975 naar Goudriaan gekomen als onderwijzer op de Christelijke School. In 1987 gaan werken in Gouda en inmiddels gepensioneerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *