Zondag 12 januari

Tja, wanneer begint mijn dag eigenlijk precies, wij slapen nooit zo veel. Soms lekker herkauwen, soms gewoon weer even wat eten en soms even een tukkie, maar om half vijf deed de boer het licht aan, dus laat ik maar zeggen dat we toen gewekt werden. En wanneer het licht aangaat, snappen we dat het bijna tijd is om gemolken te worden. Ik, Aaltje 60, ben altijd wel blij met de boer, want als hij tussen ons door loopt, geeft hij me altijd wel een aai over de kop. Volgens mij weet hij dat ik dat zo lekker vind. Soms ga ik ook speciaal in de weg staan, dan krijg ik een extra aai.

Een aai over de kop vind ik prima, maar dat gefriemel aan mijn spenen vind ik iets minder leuk, maja het is ook wel heerlijk om die liters melk weer kwijt te zijn, dus ik laat me toch maar gewoon twee keer op een dag melken, dat doen we allemaal overigens.

Na melkenstijd krijgen we weer vers gras, wij mogen altijd onbeperkt eten, er ligt altijd gras voor het voerhek. Het leven van een koe is trouwens best eentonig, want zo gaat het alle dagen. Behalve wanneer we weer naar buiten mogen, maar zover is het nog niet. Het is altijd wel dringen hoor, want dat nieuwe gras is echt superlekker. Maar ik ben sterk zat, dus verover mijn plekje wel. Met een volle maag heb ik maar een lekker bed opgezocht. Ze zijn dan altijd weer netjes aangeharkt, dat ligt echt lekker. Herkauwen, liggen, herkauwen, slapen, herkauwen, eten…ik heb echt geen zwaar leven hoor. Ik ben trouwens wel een beetje ijdel, ik heb oorbellen en ik draag een ketting. Soms zeggen ze ‘91’ tegen me, ik denk dat dat op mijn ketting staat, maar heb dat zelf nog nooit gezien. De boer weet trouwens wel dat ik Aaltje heet, best knap, want we zijn met best veel en eigenlijk allemaal zwart-wit. Mijn dochter loopt hier trouwens ook, en nog wel meer familie maar ik weet niet precies hoe dat zit. Ik hou me daar niet zo mee bezig.

Vanmiddag was het opeens anders. Om 3 uur ging de deur open, maar het was noch de boer, noch de boerin. Iemand anders die ons kwam wekken en melken. Ik vind hem niet zo aardig, want hij vergat me gewoon een aai over de kop te geven. Ook tijdens het melken stak ik speciaal mijn kop door de opening, zodat hij me tijdens het melken nog een aai kon geven, maar niks hoor. Er was ook een jonge vrouw bij. Die komt hier wel vaker, Die vind ik echt leuk. Zij aait niet alleen mij, maar ook allerlei andere koeien. Volgens mij vind ze ons echt heel leuk. Dus gezellig dat zij er ook was, want door haar wil ik ook wel gemolken worden. Als beloning heb ik mooi een liter extra melk gegeven, maar ik weet niet zeker of ze het wel gemerkt heeft. Hopelijk komt ze snel weer.

Zo, de melkers zijn weer weg. We hebben weer eten gekregen, sommige zijn nog aan het eten, maar ik geloof het wel. Ik ga weer lekker liggen. Liefst met een beetje overzicht over de stal en het maakt me niet echt uit naast wie ik lig.

Gelukkig, vanavond is de boer weer terug. Opnieuw krijgen we een beetje voer en daarna gaan de lichten uit…, niet allemaal natuurlijk, want dan zien we niks meer en soms wil ik ook nog wel een stukje lopen of wat eten. Mensen zeggen dan: er blijft een GELOEI-lampje branden.

Aaltje 61 (5 jaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *