Zondag 16 februari

Dinsdagavond hadden Harm en ik ons lekker in onze stoelen voor de kachel geïnstalleerd toen de bel ging. Clara Blokland stond, toen ik open gedaan had, op de stoep en vroeg mij of ik interesse had om mee te doen om in het Goudriaans dagboek te schrijven en of ik daar wel over gehoord had. Na best wel wat heen en weer gepraat besloot ik dan toch maar mee te doen, want nee zeggen is niet mijn sterkste kant. Kiezen mocht ik nog uit verschillende dagen en 16 februari heb ik gekozen.

Zevenenvijftig jaar geleden in die strenge winter van 1962/63 werd op zaterdag 16 februari onze Aart geboren, ’s morgens om half zeven. Daar gaan wij vanmiddag naar toe en zijn dan met onze en zijn schoonfamilie bij elkaar. Een belangrijke schakel ontbreekt, Miranda die kunnen wij niet vervangen, maar we kunnen er wel voor hen zijn en ook voor Harm jr. Die heeft wel een vriendin, Kim, en woont samen met haar in Lexmond.

Zondagmorgen loopt de wekker niet af dus dan slapen we wat langer en ontbijten op ons gemak. Ontbijtboel opruimen en ik doe altijd de medicijnen voor een week in de doos, daar wil ik niet bij gestoord worden. Harm gaat zo rond de klok van elf naar de vogels (zijn grote hobby al jaren) en ik ga, nadat ik mijn ritueel afgewerkt heb, heerlijk met een boek in een makkelijke stoel, benen omhoog heerlijk zitten. Om elf uur kijk ik praktisch altijd naar Nederland Zingt.

Omdat we op zondag maar twee keer eten, drinken we tegen drie uur koffie met wat extra lekkers erbij. Harm is dan intussen klaar met vogels voeren en wat daar nog meer bij komt kijken en zit in zijn stoel, voeten op de poef vlak bij de kachel een dutje te doen. Als ik voor het eten ga zorgen gaat hij nog even controleren of alles goed is bij zijn gevleugelde vrienden. Nu het nog geen broedseizoen is heeft hij niet zoveel te doen, maar als dat eenmaal begint dan is hij bijna de hele dag daar in zijn vogelhok. Ik vraag dan wel eens of zijn bed er nog bij kan.

Bij Aart was het gezellig. Vanmiddag de familie de Jong en vanavond de familie van Miranda. Aart had voor eten gezorgd en was druk. Het ging hem goed af hoor en hij wilde niet dat er geholpen werd. Toen we thuis kwamen hebben we eerst onze medicijnen ingenomen en het elektrische deken aangezet en nu ben ik bezig met het dagboek af te ronden.

Aart heeft twee zussen, Mieke die is getrouwd en heeft vier kinderen, twee meisjes en twee jongens. Anke de jongste was getrouwd en heeft twee dochters. Aart en Mieke zijn geboren op Zuidzijde (toen nog) 129 en Anke in de B.v.Slijpestraat 7. Wij hebben hier met veel woonplezier al vierenvijftig jaar gewoond en nog wonen we hier fijn.

Dit was voor ons 16 februari 2020. Ik wens de andere medewerkers succes met hun “schrijfdagen”.

Adri de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *