Zondag 19 juli; Geschiedenis 1

Elke week lees ik met grote belangstelling het dagboek van Goudriaan. Het zal wel aan mijn leeftijd liggen… maar de helft van alle schrijvers in het dagboek ken ik niet… nooit van gehoord… en geen idee wie het zijn… Dat kan natuurlijk ook niet anders… want de laatste jaren zijn er heel wat nieuwe woningen in Goudriaan gebouwd… waar natuurlijk nieuwe mensen in zijn komen wonen…  Ik ben nog van de generatie “ons kent ons “… je kende iedereen op het dorp vanaf het t’ôôstend tot aan de buurt… Er werd dan ook regelmatig als kind zijnde aan je gevraagd:” van wie bin jij dur êên“ ?  Dat kan ik nu niet meer aan de kinderen vragen want ook hun ouders ken ik niet…

Deze week ga ik… vooral voor de “nieuwe Goudrianers”… wat stukjes schrijven over het “vroegere” Goudriaan… een beetje geschiedenis dus van ons dorp… van heel lang geleden… maar ook van gebeurtenissen uit mijn jeugd… Goudriaan bestaat inmiddels 760 jaar en de eerste afbeeldingen van ons dorp zijn schetsen uit 1727… toen de Smoutjesvliet een belangrijke verbinding was tussen Gorinchem en Nieuwpoort… en de kerk nog een katholieke kruiskerk was…

Tot en met 1985 was Goudriaan een zelfstandige Gemeente met een eigen burgemeester en een eigen gemeentewapen dat goedgekeurd werd door de Hoge Raad van Adel in 1817.

Ook al horen we via Graafstroom en Molenwaard nu bij Molenlanden…  echte Goudrianers zijn nog steeds trots op hun oude gemeentewapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *