Zondag 26 juli; Hobby 1: Wijngaard

De hobby en passie van Adrie Krielaart

Naast mijn werk in het onderwijs, waarbij mijn werkzaamheden bestaan uit leiden van een VMBO techniek, groen, horeca en dienstverlening en het leiden van een MBO Groen, vind ik de ontspanning in de hobby die bij de meeste wel bekend is. Deze inspanning levert een ontspanning doordat het een andere mindset betreft. Het onderhouden, de verzorging, het wijnmaken, maar vooral ook de kennis delen en andere enthousiast maken is wel waar je veel energie uithaalt. Dat is dan ook de overlap met mijn werk als directeur van twee scholen, waar het ook gaat om diezelfde facetten.

De wijngaard in Goudriaan met de naam van Tets, bestaat al bijna 30 jaar. In 1985 begon ik met wijnmaken als hobby; diverse vruchtenwijnen maakten al snel plaats voor wijn van druiven. Door een verwaarloosde druif achter mijn huis goed te snoeien veranderde de opbrengst gigantisch en daarmee ging ik aan de slag. Al snel werd mijn fruittuintje volgeplant met druivenplanten, want ja, je wilde echte wijn maken. In Nederland waren nog maar weinig soorten druiven te vinden. Fred Lorsheijd uit Zuidland had echter de visie dat er in de toekomst nieuwe rassen het in ons land goed zouden redden; hij kreeg gelijk. Er volgden generaties van nieuwe rassen, die ik ook uit ging proberen. De resultaten waren al 10x beter dan wat ik ooit gemaakt had. In 1992 ging ik beginnen aan een nieuw stuk grond achter de Timmerfabriek Bos. Dat stuk grond met wel 60 rassen, werd spoedig vergroot en tegenwoordig staan er bijna 1000 stokken. Veel rassen van een 2e generatie druivenplanten staan er nog, maar de nieuwste rassen van de 3e generatie bepalen de helft. Onderwijl liep de ontwikkeling van het wijngaardeniersgilde en daarmee de groei van het aantal wijngaarden parallel. Met name de kennis van het Brabants wijngaardeniersgilde is van groot belang geweest.

In de afgelopen jaren is de kennis ook enorm uitgebreid en telkens stond ik vooraan om de nieuwste technieken uit te proberen. Zowel in behandeling van de plant als in het wijnmaken. Deze ontwikkeling staat niet stil.

Het is een prachtige hobby en ontspanning, naast dat er veel werk in zit. De hele familie helpt mee; zoon heeft een eigen deel. Veel anderen heb ik op weg geholpen zoals domein Oosteind en andere kleine wijngaarden in de buurt. Vriendschap ontstaat hierdoor ook. Het leuke daarvan is dat je steeds de kennis kan delen, zodat anderen sneller vooruit kunnen.

Op Chateau du Tets worden vijf wijnen geproduceerd. Een rose, twee rode en en twee witte wijnen. Rode wijn van Rondo en Regent levert een dieprode merlotachtige wijn op. Cabernet druif een mooie bourgogne-achtige wijn. Johannitter levert een witte pinot gris / riesling achtige wijn. Verder is er Grappa, rozen- en kruidenlikeur en druivenplanten als leuke bij-artikelen.

Planning is wel heel belangrijk in dit hele gebeuren. Kijken naar wat het weer doet evenzo. Zaterdagochtend en ‘ s avonds door de week en vakanties worden benut.

Wijn maken is een kunst. Balans zoeken om te genieten is ook nog een kunst.

Begin juni en begin september is er altijd een open dag, maar u kunt ook met een groep op bezoek komen.

Adrie Krielaart

Goudriaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *