Zondag 29 november

Mijn naam is Maaike van Wijk (45 jaar) en ik heb al eens in dit geweldige dagboek geschreven. Maar vandaag mocht ik jullie meenemen, achter de schermen, bij de kerkdiensten tijdens de Coronacrisis.

Het is acht uur als de wekker gaat. Over twee uur begint de kerkdienst en sinds we, vanaf juli, weer kerkdiensten organiseren met bezoekers ben ik als kerkenraadslid van de kerk in Goudriaan, medeverantwoordelijk voor de reserveringen en de indeling van de kerk, volgens alle richtlijnen.

Dus op zondagmorgen begin ik gelijk met het openen van mijn laptop en het systeem voor de reserveringen. Zijn er nog wijzigingen? Dat is vaak het geval omdat mensen zich gelukkig afmelden bij b.v. verkoudheidsklachten. En jawel, ook deze ochtend nog twee wijzigingen. Iemand heeft zich afgemeld en een andere persoon die op de wachtlijst stond, heeft deze plaats toegewezen gekregen. Ik stuur haar voor alle zekerheid ook nog even een WhatsApp bericht.

Iedereen krijgt een zitplaats toegewezen en gisteren heb ik al een voorlopige indeling gemaakt. Ook toen waren er wijzigingen waardoor deze indeling alweer een paar keer is aangepast . Maar nu is het dan eindelijk rond. Achter alle namen staat een stoelnummer. De kerkdienst zet ik ‘dicht’ op de website want een uur van tevoren draai ik de lijsten definitief uit.

Langzamerhand worden de andere gezinsleden, Roland, Iris, Stan en Tijn ook wakker. Tijd om met elkaar te ontbijten. En dan vertrek ik ruim een half uur van tevoren richting de kerk. En ik ben niet de enige want sinds we weer kerkdiensten mogen organiseren, is er best wat veranderd. Als je voorheen een half uur van tevoren in de kerk was, keek de koster je verbaasd aan. Nu is dat anders; de zangers zijn aan het oefenen met de organist en de personen die de beamer en de camera bedienen, zijn ook al aanwezig. We hebben namelijk een camerasysteem aangeschaft, waardoor mensen thuis mee kunnen luisteren én kijken.

Dan komt mijn collega, die iedereen welkom zal heten bij de voordeur en nemen we de lijst door. Ik zet sommige stoelen nog anders omdat er bijvoorbeeld een echtpaar zit, wat natuurlijk gewoon naast elkaar mag zitten. Ik zal iedereen welkom heten bij de zijdeur.

De bezoekers komen, worden welkom geheten en gevraagd om hun handen te desinfecteren. Dan krijgen ze een stoelnummer toegewezen. Vaak lopen we even mee om de juiste route en de juiste zitplaats aan te wijzen. Na afloop worden alle stoelen en contactpunten gedesinfecteerd. Thuis worden eventuele wijzigingen genoteerd op de registratielijsten en dan mag deze kerkdienst in het systeem ‘in de prullenbak’.

Vandaag is het drukker dan anders want er is om half zeven een jongerendienst. Een kerkdienst voor jongeren maar vooral ook door jongeren. Veel jongeren helpen mee; sommigen hebben mooie versieringen gemaakt bij het thema ‘My Lighthouse’ zoals natuurlijk een grote vuurtoren. Andere jongeren hebben geholpen bij het toewijzen van de zitplaatsen en weer anderen hebben een flyer of filmpje over het thema gemaakt. Vanavond zijn er vooral jongeren in de kerk en alleen dat al maakt het tot een mooie en geslaagde jongerendienst!

Het reserveren en alles wat er bij komt kijken, is een heel werk, maar we worden er steeds handiger in. Bovendien is dit gewoon nodig om kerkdiensten met bezoekers op een veilige manier door te laten gaan en daar doen we het voor. Tijd om even rustig bij te komen thuis en bij te praten met de rest van het gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *