Zondag 7 juni

Dankbaarheid

Ik kreeg de vraag om iets te schrijven voor het Dagboek over dankbaarheid. Dat zet me meteen aan het denken wat dat eigenlijk is, dankbaarheid? We zeggen het regelmatig, of je hoort het iemand anders zeggen: ik ben dankbaar voor …. En dan volgt er iets.

Dankbaar zijn is denk ik je bewust zijn van de goede, mooie en waardevolle dingen en mensen die er in je leven zijn. Eigenlijk andersom natuurlijk, mensen zijn belangrijker dan dingen.

Waar ben ik dankbaar voor? Dat ik me geen zorgen hoef te maken om basisbehoeften, zoals een dak boven mijn hoofd, eten op m’n bord, een plek om te leven, mensen om mij heen om van te houden, mensen om me heen die van me houden.

Deze bijzondere en verwarrende tijd werpt voor mij wel een nieuw licht op waar ik dankbaar voor ben. Er is meer stress, spanning en verwarring. Maar toch geeft het ook meer bewustzijn van klein geluk, op de één of andere manier. Het is misschien wel zoals in de openingszin van een boek van Charles Dickens: ‘it was the best of times, it was the worst of times’. Een hele moeilijke tijd en toch ook een goede tijd.

Kun je in een moeilijke tijd extra dankbaar zijn? Het lijkt van wel. Ik ben extra dankbaar voor meer momenten met Femke en de kids, ook al heb ik het toch gewoon erg druk. Ik ben nu extra dankbaar voor zoveel ruimte en natuur om mij heen in Goudriaan, even buiten kunnen zijn is nu nog meer waard. 

Bewust dankbaar zijn, daar hoort voor mij ook bij dat je uitspreekt waar je dankbaar voor bent. Dus ook dit schrijven helpt daar bij. Er is een boek dat gaat over de uitdaging om zoveel mogelijk redenen voor dankbaarheid op te schrijven. De stelling is: als je eenmaal begint met opschrijven van dingen waar je dankbaar voor bent, dan blijf je schrijven. Want je vind altijd nieuwe redenen voor dankbaarheid. De auteur zegt zelf, dat ze nog steeds nieuwe dingen vindt, ook al is haar lijst al heel erg lang. Sterker nog: ze zegt dat het haar leven heeft veranderd, sinds ze is gaan opschrijven waar ze dankbaar voor is. Idee?

Arie de Fijter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *